Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката между Банка

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката между Банка
Коментари Харесай

КЗК разреши на Банка ДСК да купи SG Експресбанк

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи договорката сред Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк. Решението, стимулирано в 60 страници, излезе след близо 4 месеца проучване на евентуалните резултати от сливането сред двете институции, въпреки законовият период да е пет седмици. Сделката ще докара до излизането на огромен непознат вложител от българския пазар и ще размести позиции сред най-големите в банковия бранш, като отблясъци ще има още в лизинговия бизнес, застраховането и факторинга.

С решението на Комисия за защита на конкуренцията отпада и последното затруднение пред договорката, с което може да се пристъпи към завършването й. По информация на " Капитал " това се приготвя за началото на 2019 година, като още тази седмица ще се организира общо заседание на SG Експресбанк, на което ще бъдат препоръчани рокади в управлението.

Последното " Да "

След като последните решения на антимонополния орган по мегасделки като тези за активите на CEZ и " Нова телевизия " бяха отрицателни, а в претекстовете си регулаторът се появи неблагоразположен към доста по-малки скупчвания на бизнеси в един бранш, мнението на Комисия за защита на конкуренцията по последната огромна банкова продажба бе предстоящо с терзание. То се проточи оттатък нормалните законови периоди и е последното, належащо за пристъпване към осъществяване на договорката, откакто Българската национална банка (БНБ) и другите виновни регулатори към този момент дадоха зелена светлина. За произнасянето на Комисия за защита на конкуренцията са били взети поради съображенията на браншовата асоциация, съперници, огромни клиенти и други заинтригувани лица като Асоциация за отбрана на потребителите.

Повечето мнения са, че договорката няма да докара до отрицателни пазарни последствия, а плануваната централизация на активността, като се изключи че се вписва в тактиката на банковия регулатор, не би навредила на конкуренцията. " Широкият обсег от банкови артикули и услуги на българския банков пазар и измененията в законодателството през последните години благоприятстват подвижността на потребителите при избор или промяна на банката при незначителни за тях разноски ", показва в мнението си Асоциацията на банките в България. Банка ДСК ще остане пазарен водач в сегмента кредитиране на дребно, като усили своя пазарен дял до към 30%, и доста ще усъвършенства позициите си на корпоративния пазар, където ще заеме второ място с към 15% пазарен дял, се показва в разбора на съперника Уникредит Булбанк. Сходни са упованията и в сегмента на ипотечните заеми, където новата ДСК ще е с 27% пазарен дял при 17.9% за Уникредит Булбанк.

От ОББ означават, че договорката ще засегне по-сериозно другите финансови бизнеси, защото ще концентрира активите и пазарните позиции на две от водещите лизингови компании, предлагащи този тип услуга в България. Притеснение по тази линия показва и клиентът " Дискордиа ", който в мнението си показва, че факторинговите и лизинговите компании на Банка ДСК са в пъти по-малки от " Сосиете Женерал Факторинг " и " Сожелиз - България ", заради което има опасения за развиването на тези услуги от страна на новата група. Транспортната компания е отрицателна за следствията от договорката и поради изтеглянето на френската банка от българския пазар. " Имайки поради, че Франция е един от най-големите и развити финансови пазари в Европа, това ще докара до закъснение на прехвърлянето към България на най-новите и съвременни услуги в тази сфера... " Доколкото ДСК е унгарска (според сдружението унгарският финансов пазар е доста по-слабо развъртян от френския, респективно стопанската система е доста по-слабо конкурентна), приносът на Банка ДСК за развиването на българския пазар ще бъде доста по-малък от този на една френска банка ", считат от " Доскордиа ".

Сбогом, Societe

Сделката на SG Експресбанк бе публично обявена през август тази година, въпреки че за нея се знаеше месеци по-рано. Причината за продажбата е преориентиране на френската банкова група към стратегически пазари, в които е водач, и потребление на удобния стопански миг за договорка.

По неофициална информация платената цена за сдружението и дъщерните му бизнеси ще е 1 милиарда лева Купувачът не бе изненада поради неуспелия опит на унгарската OTP в процедурата за ОББ преди две години. През SG Експресбанк унгарската група получи опция да укрепи позициите си на пазара в България, където ще конкурира по активи дългогодишния водач Уникредит Булбанк.

Източник: www.capital.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР