Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага промяна в методиката,

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага промяна в методиката,
Коментари Харесай

Антимонополната комисия предлага увеличаване на санкциите за нарушения на пазара

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага смяна в методиката, по която се дефинират глобите по Закона за защита на конкуренцията. Промяната се постанова след промените, обнародвани в Държавен вестник в края на февруари. Промените се планува да влязат в действие от 1 ноември 2021 година.

С промените се предлага глобата да бъде определяна като % от продажбите - до 8% за леките нарушавания, до 12% за неособено тежките и до 15% за тежките. Тези проценти обаче маркират оптималния размер на глобата и Комисия за защита на конкуренцията има опция да дефинира и по-малък размер на наказването. При наново нарушаване санкциите могат да се усилят с до 100%.

Стойността на продажбите включва осъществените от предприятието чисти доходи от продажби (стойността на продажбите преди облагане с Данък добавена стойност и други налози, свързани с продажбите) на съответните артикули (стоки, услуги или продукция), които са директно или индиректно наранени или биха могли да бъдат наранени от нарушаването.

Косвено наранени от нарушаването артикули може да има да вземем за пример при хоризонтални съглашения за установяване на цени на покупка на артикул, който служи като суровина или материал за производството на различен краен артикул, е записано в претекстовете за смяна.

Предвижда се напълно нов раздел по отношение на измененията в закона, постановяващи и наказания за нелоялните търговски практики във връзка с търговията с храни и селскостопански артикули. При сходни нарушавания глобите са от 5 хиляди до 300 хиляди лв., като размерът им зависи от тежестта, повтаряемостта и продължителността във времето на нарушаването. Глобата при заблуждаваща информация е от 500 до 25 хиляди лв..

Предлаганите промени са оповестени на уеб страницата за публично разискване и до 3 юни се чакат мнения от заинтригувани страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР