Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени безпрецедентното решение на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени безпрецедентното решение на
Коментари Харесай

КЗК върна строителя на Турски поток в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) анулира невижданото решение на " Булгартрансгаз " да подмени строителя на продължението на " Турски поток " през българска територия. В края на месец май държавната компания реши, че няма да изчаква класирания преди всичко саудитски консорциум " Аркад " да събере нужните документи, а ще премине към сключване на контракт с втория претендент - обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България ". Междувременно то доста понижи ценовата си оферта, макар че предлагането на другия участник към този момент беше отворено. Според антимонополния регулатор това решение е незаконосъобразно и договорът би трябвало да бъде предоставен на " Аркад ". Проектът е на стойност над 2 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Казусът породи, откакто на 28 май " Булгартрансгаз " излезе с решение, с което анулира избора на " Аркад " за реализатор, който беше разгласен при започване на април. Като претекстове държавната компания уточни закъснение от страна на спечелилия при даването на нужните документи, откакто един път срокът е бил продължен с две седмици по искане на " Аркад ", както и с обстоятелството, че представители на консорциума не са се явили на избраната дата 23 май за сключване на контракта. Това съгласно " Булгартрансгаз " значи отвод от подписване на контракт за възлагане на социална поръчка, което е причина да се избере вторият претендент. В гигантската процедура имаше и трети участник - унгарското обединяване OT Industries, само че той отпадна на по-ранен стадий, защото не отговаряше на минималните условия.

Комисия за защита на конкуренцията обаче не приема причините на " Булгартрансгаз ". От една страна, от комисията показват, че датата и методът на подписване на контракта би трябвало да се дефинират по взаимно единодушие и да са съобразени с опциите на двете страни. Освен това като отвод от подписване на контракт може да се одобри единствено отсъствие на определения претендент, без да има справедливи аргументи и без възложителят да е известен.

Според Комисия за защита на конкуренцията възложителят не е отчел обстоятелството, че става дума за забележителна по размер поръчка, а се е аргументирал единствено с това, че тя е незабавна. Причината е, че " Булгартрансгаз " е поела ангажимент пред " Газпром ", че още от началото на 2020 година ще обезпечи техническа опция за транспорт на газ в посока Сърбия, а в случай че това не се случи, ще има обилни по мярка отрицателни последствия за държавната компания. От комисията обаче разумно показват, че с обжалването възложителят на процедура е изгубил повече време за осъществяване на контракта, в сравнение с в случай че беше почел настояването на " Аркад " за удължение на периода за сключване до 31 май.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР