Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри монопол на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри монопол на
Коментари Харесай

КЗК не откри монопол на пазара на горивата


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри монопол на пазара на горивата. Според регулатора неналичието на задоволителен складов потенциал в данъчни хранилища и хранилища за наложителни ресурси на горива, комплицираната административна процедура и забележителните финансови вложения, свързани с построяването на личен склад, съставляват висока преграда пред вносителите и производителите на горива.

Комисията смята, че нарастването на цените на дребно на бензин А-95 Н и дизелово автомобилно гориво за 2018 година се следи за къс интервал и е осъществено последователно.

"Характеристиките на пазара разрешават такова държание да бъде обяснено като резултат от справедливи критерии, свързани с конкурентна среда, разноски за дистрибуция, количество и размер на продажбите и търсенето и други В допълнение, чистите цени на бензин Евро-95 и дизелово гориво в страната са едни от ниските спрямо останалите страни-членки на Европейски Съюз ", написа още в разбора.

Според Комисията, новите нормативни разпореждания в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис и съвкупният резултат от използваните нормативни режими в бранша биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се трансфорат в непреодолима преграда за реализиране на активност.

Същевременно, Комисията е на мнение, че плануваното условие в Наредба № Н-18/13.12.2006 година, фискалната касова записка да съдържа покупна цена на горивото без данък и без налог върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива. В Решението се акцентира, че нормативната уредба не следва да планува разпореждания, които да отстраняват стратегическата неустановеност сред участниците на пазара, във връзка с цената на закупуване на горивата от търговците и не следва да основава условия, които да улесняват координирането на цените на пазарите на автомобилни горива.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР