Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала производство срещу

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала производство срещу
Коментари Харесай

Антимонополната комисия започна проверка в „Лукойл България“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е почнала произвеждане против “Лукойл България ” ЕООД за определяне на осъществено нарушаване на конкурентното законодателство, оповестиха от комисията. Причината е ценовата политика на сдружението при търговията на едро с моторни горива. Производството е почнало по искане на други двама участници на пазара на горива - “ОМВ България ” ЕООД и “Инса Ойл ” ЕООД.

“Лукойл България ” ЕООД ще разполага със период от 60 дни, в който би трябвало да отговори документално на предявените обвинявания.

От Комисия за защита на конкуренцията са открили по време на направено изследване, че “Лукойл-България ” ЕООД “е част от отвесно интегрираната група Лукойл, която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и има мощно развита складова и транспортна инфраструктура, което съставлява конкурентно преимущество пред останалите сдружения разрастващи активност на пазарите на горива в страната. Дружеството също по този начин има висок пазарен дял и е пазарен водач на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната ”.

Според комисията сдружението е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си посредством последователно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и унищожаване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите. От Комисия за защита на конкуренцията прецизират, че ценова преса е налична, когато разликата сред цените на долния пазар на дружество с господстващо състояние и цените на горния пазар, които то фактурира на съперниците си, е негативна, или незадоволителна, с цел да се покрият характерните разноски за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според Комисията това държание на “Лукойл-България ” ЕООД съставлява обща тактика за ограничение на търговията на едро на горива в страната, за усилване на господстващото му състояние на пазара на търговия на едро на горива.

“Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки ”, акцентират от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР