Комисията за защита на конкуренцията е готова с анализа си

...
Комисията за защита на конкуренцията е готова с анализа си
Коментари Харесай

Комисията за конкуренция не откри конкретни нарушения на пазара на ток

Комисията за защита на конкуренцията е подготвена с разбора си на пазара на електрическа енергия в България, който обгръща интервала от началото на 2016 година до края на септември 2019 година Антимонополното ведомство го стартира след сигнали за операция и спекулации на енергийната борса. На последното обаче няма съответен отговор в разбора, въпреки че са прегледани избрани покупко-продажби, за които бизнесът подаде сигнали обществено. Той е изпълнен със статистика и рекомендации за възстановяване на контрола и законодателството, които са ориентирани в огромната си част към енергийния регулатор КЕВР.

Комисията предлага в Правилата за търговия с електрическа сила да бъде разказана процедура, по която КЕВР да прави надзор върху актовете на борсовия оператор. Освен това да се опише категорично опцията на енергийния регулатор да упражнява надзор служебно и при сезиране от страна на участници на борсата, както и обвързване на борсовия оператор при всяко изменение на разпоредбите и цените да го предлага за утвърждение от КЕВР.

Антимонополната комисия предлага още да се планува процедура за публично разискване, която да обезпечи опция на заинтригуваните да вземат отношение по плановете на разпоредбите и цените, които са обект на надзор от страна на КЕВР. На регулатора се предлага и да направи обзор на настоящите правила на борсата и където се постанова, да бъдат изменени и прецизирани.

В разбора се показва, че по време на проучвания интервал е имало голям брой нормативни промени и " динамично развиване на свободния пазар на електрическа енергия ". Комисията регистрира " редица позитивни стъпки " в посока развиване на конкурентен електроенергиен пазар, само че и редица проблеми на конкурентната среда. Пример за това е непредвидимостта на нормативната уредба и липса на дълготрайна тактика за развиване, незавършена либерализация на електроенергийния пазар, наложително предложение на цялото създадено количество електрическа сила на проведения борсов пазар, липса на ефикасен надзор върху активността на борсовия оператор и върху търговията на едро с електрическа енергия, незадоволителна бистрота на пазара и други

Комисията показва, че в хода на производството е получила редица сигнали за пазарни операции на търговията на едро с електрическа сила, в сегментите на дълготрайните доставки и на пазара " Ден напред ".

Комисията насочва рекомендации и към министъра на енергетиката да създаде и предложи на публично разискване план на Стратегия за стабилно енергийно развиване на България за интервала след 2020 година във допустимо най-кратък период. Препоръчва също промените в нормативната уредба да бъдат подлагани на публично разискване, " което да обезпечи опция за градивен продан на хрумвания и оферти на всички заинтригувани страни ", а също така съответните институции да сезират комисията за това, че са създали оценка за сходството с разпоредбите за конкуренция на плановете, които пускат.

Според комисията едновременното битие на контролиран и свободен сегмент препятства развиването на естествените конкурентни процеси, по тази причина комисията предлага да се изготви проект за поетапна цялостна либерализация на пазара, която да включва ограничения за обществена отбрана на уязвимите консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР