Комисията за защита на данните на Ирландия (DPC ) глоби

...
Комисията за защита на данните на Ирландия (DPC ) глоби
Коментари Харесай

Instagram беше глобен с 402 милиона долара за злоупотреба с данни на тийнейджъри в ЕС

Комисията за отбрана на данните на Ирландия (DPC ) санкции Meta с 405 милиона евро (около 402 милиона долара) след следствие за това по какъв начин е обработвала данните на младежи.

Водещото следствие стартира преди съвсем две години поради това, че компанията е нарушила разпоредбите на GDPR. Едното обвиняване е против Instagram, който е разрешавал на млади консуматори на възраст 13-17 години да основават бизнес сметки в платформата, което направи информацията за контакт на тези консуматори обществено налична. (Потребителите търсят бизнес сметки, тъй като това дава достъп до повече разбори.) Твърди се също, че Instagram е направил сметките на някои млади консуматори обществени по дифолт.

Другото обвиняване е, че WhatsApp не е уведомил вярно жителите на Европейски Съюз за това по какъв начин събира и употребява техните данни, изключително във връзка с това, по какъв начин е споделил тези данни назад с Meta. На WhatsApp е подредено да промени политиката си за дискретност и съобщи, че възнамерява да апелира.

Наложена е и по-малка санкция от 17 милиона евро за проблеми с воденето на записи към нарушавания на сигурността. DPC също има десетки други следствия против огромни софтуерни компании, в това число още няколко, включващи практиките на Meta за данни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР