Комисията за употреба на имената на личности взе отрицателно становище

...
Комисията за употреба на имената на личности взе отрицателно становище
Коментари Харесай

В Скопие забраняват употребата на името Иван Михайлов

Комисията за приложимост на имената на персони взе негативно мнение за използването на името Иван Михайлов от страна на сдружението „ Иван Михайлов “ и Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Становището ще бъде изпратено до Министерството на правораздаването на РСМ, което ще би трябвало да вземе решение на база на мнението на комисията. Това е първата стъпка към възбраната за битие на сдружението „ Иван Михайлов “.

Използването на името на личността на Иван Михайлов като название на съдружие е оценено от Комисията като „ провокация за националното възприятие на македонския народ “, защото съгласно комисията става въпрос за персона, „ която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а в същото време с това провокира непоносимост и ненавист в македонското общество “.

Комисията се управлява от проф. лекар Сашо Цветковски, член-кореспондент на МАНУ. В нея вземат участие общо петима души – по един от министерствата на правораздаването и на културата, един от Института по национална история и двама представители на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ).

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше признат по съкратена процедура през ноември 2022 година, българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват изтриване. Срокът за подаване на настояването изтече на 16 февруари.

От Централния указател на Министерство на вътрешните работи тогава потвърдиха, че на 10 февруари е подадено писмо с искане за хармонизиране на активността на Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис Трети ” – Охрид и че процедурата е в ход. Няма подадено искане от съдружие " Иван Михайлов " от Битоля. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски съобщи, че нямат желание да се пререгистрират и са подхванали избрани правни дейности.

" Ще си потърсим правата в съда, в случай че ни заличат от Централния указател. И в случай че съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, " съобщи Георгиевски.

Съгласно измененията в Закона за сдруженията и фондациите, на цивилен сдружения, фондации и политически партии се не разрешава за употребяват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и така нататък Законът има назад деяние и се отнася за към този момент регистрирани сдружения и фондации и планува тези, които не се съобразят промените, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правораздаването.

Тогава българското Министерство на външните работи изрази безпокойствие от гласуваните промени те в законите за сдруженията и фондациите и за политическите партии в македонския парламент, като оцени, че „ промените целят дискриминация и ограничение правото на сдружаване на българите в Северна Македония, тъй като има едностранчиво пояснение на историческите обстоятелства “.

През 2001 година с сходни претекстове Скопие забрани сдружението " Радко " (Радко е псевдоним на Иван Михайлов – бел.ред.), като по-късно Европейският съд по правата на индивида се произнесе по въпроса с неоправдателно за РСМ решение, заявявайки че " наименуването на съдружие на разположение, което е било отрицателно възприемано от болшинството от популацията единствено по себе си не може да се счита за неоправдателно или да съставлява опасност за публичния ред ". /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР