Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Антикорпуционната комисия уличи кмета на Стражица заради хотел, отнемат му 53 000 лв.

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е открила спор на ползи при кмета на Стражица Румен Павлов.

Производството във връзка с него е било формирано по сигнал, подаден от орган на правосъдната власт, информацията от който е доказана напълно. Установено е, че братът на кмета е регистриран като едноличен търговец, а неговата щерка е шеф и едноличен притежател на сдружение с лимитирана отговорност. През 2008 година Павлов закупил посредством търг с очевидно наддаване общински неподвижен парцел в града, незавършено строителство, който понастоящем действа като хотел " Ралица ", дружно с ресторант, бар-дискотека и други търговски обекти към него, се споделя в известието на Антикорупционната комисия.

Хотелът в началото е бил преотстъпен от Павлов за безплатно прилагане на компанията на брат му, а от 1 февруари 2019 година е подписан контракт, с който се дава за краткотрайно и възмездно прилагане на сдружението, благосъстоятелност на дъщерята на кмета. Установено е, че от бюджета на общината, в интерес на двамата търговци са заплащани суми за доставка на гориво и за обеди, вечери, коктейли и нощувки.

Румен Павлов, като кмет и разпоредник с общинския бюджет, е подписал платежни документи (фактури, разходни касови ордери, платежни нареждания), с които по сметките на едноличния търговец на брат му и на сдружението на щерка му, за прилагане на хотела по разнообразни мотиви, са преведени общински пари в общ размер на 53 350 лева По този метод кметът на Община Стражица е работил в спор на ползи, осигурявайки материални облаги на свързани с него лица (брат и дъщеря), допълват от КПКОНПИ.

Заради това с решението на Павлов са наложени санкции в общ размер на 15 000 лева . Постановено е и лишаване от него в интерес на страната на материалната полза - сумата от 53 350 лева

Предмет на инспекция ще са изказвания, че купувачът на този парцел след това го е продал на брачната половинка на кмета. Той е встъпил в тази служба на 05.11.2015 година, като на локалните избори през октомври 2019 година е избран отново още веднъж, за мандат 2019 - 2023 година, прецизираха от комисията.

На съвещанието тя е образувала и произвеждане за определяне на спор на ползи във връзка с някогашен ректор на УНСС , по сигнал с изказвания от одитен отчет на вътрешния одит в МОН, че изборът му за шеф на Института за стопанска система и политика към университета е осъществен в спор на ползи от страна на ректора, който, като единствен с право да номинира претендент, е предложил себе си. Не се оповестява името му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР