Комисията за изготвяне на Областната здравна карта проведе днес трето

...
Комисията за изготвяне на Областната здравна карта проведе днес трето
Коментари Харесай

Изготвиха здравната карта на област Враца

Комисията за правене на Областната здравна карта организира през днешния ден трето работно съвещание, което беше управлявано от регионалния шеф Малина Николова.
На срещата участваха шефът на Районна здравноосигурителна каса Светозар Симеонов, доктор Орлин Димитров, шеф на Регионалната здравна ревизия - Враца, представители на лекарските колегии и на общините от региона.
„ На днешното последно работно съвещание на комисията, следва да приемем Областната здравна карта на област Враца. Документът е направен след изработен разбор на здравно-демографската характерност на региона, положението и трендовете за развиване на системата за опазване на здравето, оценка на потребностите от незабавна, първична и профилирана извънболнична и болнична помощ и според одобрената от министъра на опазването на здравето Методика “. С тези думи регионалният шеф Малина Николова откри съвещанието.
Проектът на Областната здравна карта беше показан от шефа на Районната здравна каса Светозар Симеонов.
„ Десетте броя здравни региони в област Враца съответстват с административните граници на общините от региона. Наблюдава се трайна наклонност за понижаване на общия брой на популацията, раждаемост под междинната за страната, смъртност над междинната за страната и натурален приръст с негативни стойности над междинния за страната “, осведоми Светозар Симеонов. Той посочи, че във връзка с общата и приета в болница заболеваемост по конструкция на популацията, с най-голям условен дял при лица до 17 година възраст са болести на дихателната система и инфекциозните заболявания. За лицата над 18 година с най-голям условен дял са болесттите на дихателната система, следвани от болести на органите на кръвообращението и заболявания на костно-мускулната система.
Светозар Симеонов показа положението на съществуващата здравна мрежа в област Враца по тип, брой, действия и систематизиране на съществуващите в региона лечебни заведения, както и нужния най-малък брой лекари, лекари по дентална медицина и експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в извънболничната здравна помощ по специалности. Представен беше и броят на съществуващите кревати за болнично лекуване и реализираните медицински действия по типове и разпределението им по лечебни заведения и по равнища на подготвеност на съответните структури в региона.
„ По отношение на Първичната извънболнична здравна помощ, по контракт с РЗОК работят 101 общопрактикуващи лекари на 97 самостоятелни практики и 2 групови. Констатира се незадоволително добра осигуреност на популацията с лечебни заведения за първичната извънболнична здравна помощ “ добави Светозар Симеонов.
На комисията бяха показани оферти за броя и разпределението на лекарите и лекарите по дентална медицина в Първичната извънболнична здравна помощ по общини, както и броя и разпределението на експертите от професионално направление „ Здравни грижи”. По по този начин направеното предложение, броят на общопрактикуващите лекари на територията на област Враца е 113, а броят на лекарите в профилираната извънболнична помощ е 227. Броят на експертите по дентална медицина в първичната помощ е 168.
Значително е повишен броят и разпределението на експертите от професионално направление „ Здравни грижи” – 255. Мотивите, които са залегнали в Областната здравна карта са, че е нужен идентичен брой на експерти по здравни грижи и лекари.
Светозар Симеонов показа разпределението на болничните кревати в област Враца по типове и равнища на подготвеност все още. Общият брой на болничните кревати в област Враца е 1295, от тях дейни са 920. Останалите 375 кревати в болничните заведения са за дълготрайно лекуване и палиативни грижи, психиатрични и кревати за физиотерапия и рехабилитация.
Съгласно направените калкулации по Методика за областа се оферират общо 1144, от които 44 интензивни кревати, 450 лечебни, 140 хирургични, 68 педиатрични, 55 акушеро-гинекологични, 148 кревати за дълготрайни грижи и палиативни кревати, психиатрични 125 и физиотерапевтични – 114.
Така направеното предложение беше гласувано с единогласие от всички членове на Комисията за правенето на Областната здравна карта и ще бъде показан в Министерство на здравеопазването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР