Комисията за финансов надзор прие на второ гласуване Наредбата за

...
Комисията за финансов надзор прие на второ гласуване Наредбата за
Коментари Харесай

КФН прие наредба за вторите пенсии

Комисията за финансов контрол одобри на второ гласоподаване Наредбата за запасите на пенсионноосигурителните сдружения за гарантиране на брутния размер на вноските в универсалните пенсионни фондове, оповестиха от регулатора.

По-конкретно преди погашение на пенсия или на еднократно или разсрочено погашение при добито право на пенсия от повсеместен пенсионен фонд самостоятелната партида на обезпеченото лице се добавя до сумата на брутния размер на предените от Националната организация за приходите и Националния застрахователен институт осигурителни вноски.

Регламентиран е и редът за основаване от всяко пенсионноосигурително сдружение на запас за гарантиране на брутните вноски, като се изисква това да бъде направено към края на месеца, през който е постъпила първата вноска в универсалния пенсионен фонд, съгласно най-актуалната информация към този миг (стойността на чистите активи на фонда към последния работен ден на посочения месец). Заделянето на средства за покриване на запаса се прави в деня на основаването му.

По подобен метод настоящото преизчисляване на запаса, допълнението му и освобождението на средства от него се правят към края на месеца, за който се прави преизчисляването, на база на цената на чистите активи на универсалния пенсионен фонд към последния работен ден на този месец. Регламентираният в плана ред за образуване и преизчисляване на запаса за гарантиране на брутните вноски обезпечава настоящото му привеждане в сходство със законовите условия и параметри.

С наредбата са осъществени промени и в метода и реда за установяване на минималната рентабилност при ръководство на активите на фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване, за покриване на разликата до минималната рентабилност и за образуване и потребление на запасите за гарантиране на минималната рентабилност, които имат за цел привеждане в сходство и синхронизиране с уредбата на запаса за гарантиране на брутните вноски и настъпилите промени в Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР