Комисията за финансов надзор прие днес на първо четене проект

...
Комисията за финансов надзор прие днес на първо четене проект
Коментари Харесай

КФН предлага за обществено обсъждане наредбата за БОНУС МАЛУС

Комисията за финансов контрол одобри през днешния ден на първо четене план на Наредба за единните условия за коригирането на застрахователната награда, според от държанието на лидера на моторното транспортно средство, покрито от осигурителен контракт за наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането.

Избраният от предложенията на интернационалния съветник вид е резултат от активността на работна група, която включваше специалисти от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на превоза и известията.

Предложената система " бонус-малус " ще се ползва на територията на Република България. Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е еднакъв на базовата застрахователна награда – наградата, както е избрана от застрахователя без спомагателни промени. Налице са седем класа бонус (1-7), които ще се ползват във връзка с притежателите на коли с безрисково държание на пътя и за които наградата ще се понижава. Максималното понижение ще бъде с 25 на 100 от базовата награда. Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се ползват по отношение на притежателите на коли с рисково държание на пътя, по отношение на които наградата ще се усилва, като оптималното нарастване ще бъде 400 % (четири пъти) по отношение на базовата награда.

При въвеждане на системата всички притежатели на моторни транспортни средства и коли ще бъдат сложени в базовия клас и няма да получават нито нарастване, нито понижение на застрахователната награда.

Ако в границите на една година от започването на системата не са породени нарушавания по пътя, нито са изплащани компенсации за породени вреди, съответният притежател или автомобил ще минава в идващия по-нисък бонус-малус клас и при последващо подписване на застраховката ще получава понижение.

Когато са породени вреди или нарушавания при придвижването по пътищата " бонус-малус " класът на притежателя, надлежно на автомобила, ще пораства и при следващо подписване на застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите наградата ще се усилва.

Нарушенията според от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории. Най- леките нарушавания са класифицирани в първа категория и ще усилват " бонус-малус " класа с една степен. Най-тежките нарушавания са класифицирани в седма категория с деветнадесет степени, като притежателят или автомобилът отиват в най-високия " бонус- малус " клас.

За да се избегнат операции, " бонус-малус " класът на автомобила ще се резервира и при неговото прекачване, както и при преустановяване на регистрацията.

С плана на разпоредба се цели основаването на механизъм, който да докара до по-справедливо систематизиране на застрахователната награда сред лицата, които подписват застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите. С " бонус-малус " лицата, които имат безрисково държание ще бъдат подтиквани за сметка на лицата с рисково държание. Заедно с това се цели да се подсигурява финансовата непоклатимост на системата и да не се заплашва платежоспособността на застрахователния пазар, като режимът няма да провокира събирането на по-високи междинни награди от пазара, нито да способства за понижаване на тези междинни награди. Крайната и най-съществена цел е да се основат условия за понижаване на пътнотранспортните катастрофи и изключително на тежките, които водят до загуба на човешки живот или трайно инвалидизиране и по този метод да бъдат предотвратени както персонални премеждия на жертвите на такива катастрофи и техните близки, по този начин и да бъдат лимитирани вредите за страната и обществото.

Проектът на разпоредба и претекстовете, както и отчета на консултанта, са оповестени на страницата на Комисията за финансов контрол за публично разискване в границите на 30 дни: http://www.fsc.bg/bg/normativna-uredba/obshtestveni-konsultatsii/

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР