Комисията за финансов надзор обяви, че започва проверка на Еврохолд

...
Комисията за финансов надзор обяви, че започва проверка на Еврохолд
Коментари Харесай

КФН ще проверява "Еврохолд" заради сделката с ЧЕЗ

Комисията за финансов контрол разгласи, че стартира инспекция на " Еврохолд България ". Преди дни стана ясно, че холдингът е главен кандидат-купувач на активите на чешката ЧЕЗ у нас, откакто чехите отписаха договорката с " Инерком " на Гинка Върбакова. През уикенда пък шефът на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов (ГЕРБ) прикани службите да ревизират произхода на средствата, с които холдингът счита да придобие електромрежата на Западна България. " Аз се тормозя вероятно за присъединяване на офшорна компания в тази договорка дружно с " Еврохолд ", разясни Николов пред БНР.

КФН ще ревизира финансовото положение и потенциала на холдинга. От финансовия контрол припомнят, че електроразпределителните сдружения са част от националната европейска сериозна инфраструктура с директно отношение към въпросите на националната сигурност, и показват, че ще осведомят навреме прокуратурата и ДАНС, в случай че се установяват " обстоятелства и условия, навеждащи на изводи за осъществени нарушавания ".

" Еврохолд " към този момент изясни, че ще финансира сделката със лични средства, както и с поддръжката на водещи западноевропейски банки, без да посочи кои. В понеделник пък стана ясно, че холдингът желае да набере през борсата 154 млн. лв., с които да вдигне капитала си.  По непотвърдена информация офертата на българското сдружение за активите на ЧЕЗ е 320 млн. евро.

 

РАЗВОД

В близко време ще бъдат прекъснати договорите с така наречен американски тецове - " Марица-изток "  1 и 3, предвижда Валентин Николов. Пред в. " Сега " той разяснява, че Европейска комисия е дала опция България да приключи контрактите, без да бъде глобена поради даването на несъразмерна държавна помощ. " В момента се водят диалози с двете централи, а решението ще бъде обявено от финансовия министър Владислав Горанов ", съобщи той. Договорът за наложително изкупуване на тока от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 1 " изтича през 2026 година, а за " Марица-изток 3 " - две години по-рано.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР