Комисията за енергийно и водно регулиране започва разследване за манипулиране

...
Комисията за енергийно и водно регулиране започва разследване за манипулиране
Коментари Харесай

КЕВР ще разследва за манипулиране цените на тока на свободния пазар

Комисията за енергийно и водно контролиране стартира следствие за манипулиране на цените на тока на свободния пазар.

Причината – сигнали от бизнеса за фрапантен скок в цената на тока на енергийната борса.
Иван Хиновски: Търговията на енергийната борсата се манипулира Според ръководителя на Българския енергиен конгрес Иван Хиновски „ в българската енергетика ври и кипи “, както „ врящ котел и ритуални танци на главните участници към него “
Работидателите са сезирали КЕВР с претекста, че сходно повишаване на енергийните тържища в останалите европейски страни не се следи.

Това е първото следствие, което енергийният регулатор стартира след приемането на сходни функционалности. Комисията ще ревизира всички участници, които продават ток на самостоятелната борса, в това число и държавните сдружения – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток” 2.
Американските централи изземвали непазарно всяка година от българските семейства над 486 млн. лв. Всяко българско домакинство заплаща тъкмо по 161 лв. за двете американски централи, пресмятат работодатели
Проверката би трябвало да завърши най-късно до 4 месеца.

Поскъпването на тока на свободния пазар въздейства на цените, на които компаниите купуват електрическа енергия. Председателят на Комисията за ененргийно и водно контролиране още веднъж напомни, че ново повишаване на тока за бита не се възнамерява, макар повишението на природния газ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР