Комисията за енергийно и водно регулиране определи цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране определи цената на природния
Коментари Харесай

Без ПП схемите – газът пада още 47%

Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира цената на природния газ за ноември, по която публичният снабдител „ Булгаргаз “ ще продава природен газ. Тя е 123,01 лв. за мегаватчас.

За предходния месец октомври одобрената от регулатора цена беше 233,36 лева./MWh, което значи, че за м. ноември природният газ поевтинява с 47%. Значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан, показват от КЕВР.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян на контрактувани цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната.

Необходимото количество за ноември е обезпечено и с два контракта за доставка на полутечен природен газ, подписани от „ Булгаргаз “ след проведени тръжни процедури. Количествата природен газ, надвишаващи поръчките на клиентите за ноември, ще бъдат употребявани за нагнетяване в газохранилището „ Чирен “ и за продажба на свободния пазар.

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в газовото вместилище „ Чирен “, показва от КЕВР..

Значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на извършените търгове за доставка на полутечен природен газ и сензитивното понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари. Спрямо настоящите газови показатели постигнатите от „ Булгаргаз “ отстъпки варират сред 38% и 50%.

Заради поевтиняването на газа КЕВР ще резервира сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1-ви януари 2023 година Освен това одобрената от регулатора цена на природния газ е съвсем двойно по-ниска от прага от 250лв. за мегаватчас за природния газ, над който българският бизнес настояваше за приемане на обезщетения.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР