Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ се закани да спре доставките към „Топлофикация София“, КЕВР започва проверка

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира изключителна инспекция на „ Топлофикация София “. Причината - високата задлъжнялост на сдружението в размер на над 328 милиона лв., създаваща риск за енергийната сигурност.

Проверката е назначена със заповед на ръководителя на енергийния регулатор Станислав Тодоров и стартира след получено писмо на „ Булгаргаз “ ЕАД за просрочените отговорности на топлофикационното сдружение по контракт за доставка на природен газ, които към 18.07.2022 година са в размер на 328 228 561 лева

„ Размерът на този непогасен дълг на най-големия консуматор на природен газ в страната, насъбран главно в интервала януари – юли 2022 година, слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка и заплашва енергийната сигурност на страната и стратегическите планове, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците “, се показва в писмото на „ Булгаргаз “, което е изпратено и до всички способени държавни институции.

Освен погасяване на задълженията „ Топлофикация София би трябвало да обезпечи нужния паричен запас за възнаграждение и на настоящото си ползване през идния отоплителен сезон, ако ще продължи договорните си връзки с „ Булгаргаз “ ЕАД, свързани с доставка на природен газ.

В писмото на „ Булгаргаз “ се упорства за незабавни ограничения на държавно равнище за погасяване на отговорностите на „ Топлоф
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР