Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна днес обществено

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна днес обществено
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда промяна на правилата за търговия с електрическа енергия

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира през днешния ден публично разискване на плана за смяна на разпоредбите за търговия с електрическа сила.

В отчета, направен от работната група на КЕВР, се показва, че измененията са свързани с въвеждането от Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) на сегмента " пазар в границите на деня ". Промените също по този начин се постановат и поради консолидираното на българския електроенергиен пазар на равнище Европейски съюз.

Измененията в разпоредбите за търговия с електрическа енергия целят по-голяма еластичност на пазара, прецизиране на избрани разпореждания, регламентиране на връзките на операторите на преносната и разпределителните мрежи, активността на търговците на електрическа енергия и доставчиците, се отбелязва още в отчета.

Според работната група от КЕВР с плана се уточняват разпореждания по отношение на борсовия пазар на електрическа сила, налагащи се вследствие на изключителната динамичност в развиването на борсовата търговия, въвеждането на разнообразни пазарни сегменти, оперирани на обособени платформи за търговия и основаването на нормативни учредения за бъдещи пазарни обединявания.

По време на публичното разискване в постройката на КЕВР електроразпределителните сдружения регистрираха, че с измененията се почистват някои насъбрани проблеми, установени до момента при либерализацията на пазара, като да вземем за пример промяната на снабдител. Те обаче показаха терзание, че при промяна на доставчика клиентите може да не платят приключвателните (последни) фактури, съобщи Българска телеграфна агенция. Част от тях показаха, че липсват и написани процедури за извънсъдебно разрешаване на сходни разногласия. Затова енергоразпределителните сдружения се сплотиха към концепцията преди да сменят доставчика си клиентите да бъдат задължени да дават гаранционно поръчителство за тези последни приключвателни фактури.

На публичното разискване не бе подкрепена концепцията, която има намерение КЕВР да предложи посредством промени в Закона за енергетиката, всички лицензирани производители на електрическа сила да продават ток единствено през енергийната борса. Председателят на Асоциацията на търговците на електрическа енергия Мартин Георгиев не счита, че сходна мярка ще докара до повишение на ликвидността или възстановяване на работата на пазара. Той съобщи, че това може да върне модела на единствен продавач. Според Васил Петев от Националния съюз Екоенергия търговията на ток само през борсата ще ускори централизацията и ще оскъпи електрическата енергия, изключително за дребните консуматори.

Експертът от КЕВР Пламен Младеновски смята, че търговията през енергийната борсата ще изсветли търговията с електрическа енергия. " През борсата се вземат решение всички проблеми на пазара ", добави Младеновски.

Членът на КЕВР Светла Тодорова обърна внимание, че в доста страни разпоредбите на търговия са въпрос на договорни връзки, а не се утвърждават от обособен орган. Затова тя прикани присъстващите да се стремят да реализират единодушие, а не да се обръщат само към регулатора. " Комисията няма по какъв начин удовлетвори всички страни ", съобщи Тодорова.

Измененията в Правилата за търговия с електрическа сила ще бъдат гласувани на закрито съвещание на КЕВР на 7 декември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР