Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за услугите на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за услугите на
Коментари Харесай

КЕВР прие по-високите цени на водата от 1 януари 2023

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за услугите на ВиК операторите за 2024 година, по отношение на заложените в одобрените бизнес проекти на водоснабдителните сдружения. Процедурата е извършена по реда на член 6, т. 2 и член 29 от Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, оповестиха от регулатора.

С решението на КЕВР се трансформират цените за услугите на 38 ВиК оператора - 27 районни държавни сдружения, 4 общински и 7 частни оператора. Новите цени влизат в действие от 1 януари 2024 година

От регулаторния орган изясняват и какви са аргументите за смяната на цените. Един от факторите за изменението им е приложения по нормативно избрана методология инфлационен показател за интервала от одобряването на бизнес проектите досега. Ценови корекции се постановат и тъй като, че Комисията за енергийно и водно контролиране е понижила одобрените по бизнес проектите за 2023 година цени на редица ВиК сдружения поради неизпълнението на заложените вложения и на равнищата на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година Ценообразуващ детайл е и годишното 15% нарастване на заплатите в бранша според подписаното национално съглашение сред Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), " Български ВиК Холдинг " и браншовия профсъюз " Водоснабдител " към КНСБ.

От КЕВР твърдят, че при приемането на решението за изменение на цените на ВиК услугите е спазена прецизно плануванаъа законова процедура. На 29 ноември 2023 година са извършени намерено съвещание и публично разискване, като са били поканени да вземат участие представители на Министерство на регионалното развитие, " Български ВиК холдинг ", асоциациите по ВиК, Съюза на ВиК операторите в Република България, на общини, национално показаните работодателски организации, организации на потребителите и други В полемиката обаче се присъединили само от институцията на Омбудсмана на Република България, браншовите синдикати на КНСБ и КТ " Подкрепа ", Гражданска платформа " Изправи се.бг " и общините Разград и Ловеч. Откритото съвещание и публичното разискване са излъчени онлайн на интернет страницата на КЕВР.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР