Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР определи новата цена на природния газ


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на естествения газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка. В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “/IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 29,17 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за м. февруари три контракта за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от района. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “. С обезпечените количества природен газ за м. февруари се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти Утвърдената цена от 124,34 лева./MWh е с 31% по-ниска от цената за м. януари, която беше в размер на 179,33 лева./MWh. Основен фактор за това е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове. Снижаването на борсовите котировки даде опция публичният снабдител виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на доста по-ниски цени, което усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това е понижена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за м. февруари.

„ Намалението на цената на природния газ с близо 30 % е доста удобен фактор с основно значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори на синьо гориво. С оглед на одобрената по-ниска цена Комисията няма да предприеме дейности за повишение на цените на топлинната сила до края на отоплителния сезон и те се резервират на сегашните равнища “, съобщи ръководителят на Комисията доцент Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 27.01.2023 година Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. февруари 2023 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР