Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

297,89 лв./MWh е цената на природния газ за август

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за август, считано от 1 август 2022 година, в размер на 297,89 лева./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Основната причина за нарастването са внезапно повишените цени на интернационалните газови пазари , оповестиха от КЕВР.

От регулаторния орган обясниха, че цената е избрана след обстоен разбор на предоставените данни и документи във импортираното на 1 август 2022 година ценово заявление на " Булгаргаз ".
 От
От " Булгаргаз " оферират 54% нарастване цената на газа за август

От КЕВР посочили със забавяне предлагането

При разбора е открито е, че публичният газов снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника.

В ценовия микс е включено количество по контракта за доставка на природен газ в сходство със подписаното Четвърто съглашение с компания от Азербайджан за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година

Необходимите количества природен газ за август са обезпечени от " Булгаргаз " и със подписан контракт за доставка на полутечен природен газ (LNG). Общественият снабдител е изискал предложения от търговци на природен газ от района и по аршин " най-ниска доставна цена " е сключил контракти с две компании.
 КЕВР усилва цената на газа с 32%
КЕВР усилва цената на газа с 32%

От 1 юли синьото гориво ще коства 186,17 лева

В заявката на " Булгаргаз " се съдържат цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните дружеств а, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти и по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ " Чирен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР