Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес
Коментари Харесай

КЕВР решава окончателно днес за цената на природния газ за ноември

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще дефинира през днешния ден цената на природния газ за ноември, по която публичният снабдител " Булгаргаз " да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Очаква се цената да бъде към 130 лв. за мегаватчас (MWh), сподели в петък изпълнителният шеф на компанията Деница Златева по време на откритото съвещание на КЕВР.

Това значи понижение с към 45% по отношение на тази за сегашния месец, която е в размер на 233,36 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Спрямо рекордната цена за септември - 353,21 лв. за мегаватчас, понижението е с 64%. Първоначално оповестената от " Булгаргаз " цена за ноември беше 166 лв. за мегаватчас.

Сред аргументите за предстоящото намаляване, изтъкнати от Златева, бяха по-ниските цени на газовите хъбове, както и реализирани при търговете доста положителни отстъпки за полутечен природен газ, които варират сред 38 и 50 % по отношение на настоящите газови показатели.

Ако КЕВР утвърди цена от към 130 лв. на мегаватчас, тя ще бъде най-ниската от март до момента.

" Булгаргаз " ще внесе заявление с дефинитивни данни до 9:00 часа през днешния ден, а решението за цената на газа за ноември ще бъде взето на закрито съвещание на регулатора от 15:00 часа.

Според ръководителя му Иван Иванов поради предстоящото поевтиняване на природния газ няма да се наложи КЕВР да увеличи цените на парното и топлата вода от 1 януари 2023 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР