Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе обществено обсъждане

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе обществено обсъждане
Коментари Харесай

КЕВР проведе обществено обсъждане за промени в наредбата за лицензиране

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) организира публично разискване на промени в Наредба номер 3 от 21 март 2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката (НЛДЕ), оповестиха от регулатора. Поради въведените противоепидемични ограничения публичното разискване се организира с виртуално присъединяване на заинтригувани.

Предлаганите промени обгръщат текстове, които се отнасят за отговорности на пазарните участници, свързани с разпоредбите и процедурите за идентифициране, отбягване и/или прекратяване на нарушавания по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила.
В процеса на практическо използване на тези отговорности от страна на участниците на пазара (основно търговци), в КЕВР са получени писма от Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България, представляваща 22 търговци, както и от " Гранд Енерджи Дистрибюшън " ЕООД, в които се слагат въпроси за изясняване на приложното поле на чл.155а от НЛДЕ и са посочени неясноти в други текстове на член 155б до член 155е от НЛДЕ.
След извършена среща с специалисти на КЕВР е реализирано общо схващане, че наредбата се нуждае от прецизиране, с оглед понижаване на административната тежест за търговците, обвързвана с спомагателни разноски от тяхна страна за водене на дневник на книжен и електронен (магнитен) притежател. В дневника се записват сключваните покупко-продажби и получените нареждания за подписване на покупко-продажби с енергийни артикули на едро, както и цялата документи, обвързвана с търговията с енергийни артикули на едро в сходство с условията на REMIT.
В отчета на работната група се показва, че в осъществяване на настоящите европейски наставления и регламенти участниците на пазара имат обвързване да рапортуват и съхраняват подробни данни. В сходство с тези актове на правото на Европейския съюз пазарните участници следва да съхраняват данните за период от пет години и да ги дават при поискване освен на КЕВР, само че и на Комисията за защита на конкуренцията и на Европейската комисия при следствие на пазарни злоупотреби.
На това съображение в отчета се предлага унищожаване на задължението за водене на дневник, регламентирано в член 155а и член 155б, алинея 1 от НЛДЕ, защото участниците на пазара на едро имат задължението да рапортуват тези данни на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (АСРЕ) и разполагат със системи за предпазване на тези данни. С воденето на дневник, тези данни се дублират и по този метод в допълнение се затруднява активността на търговците.
Извършен е също разбор, който е открил и нужда от допълнение в НЛДЕ като се вкара обвързване и за участниците на пазара на природен газ и за операторите на преносни системи за период от пет години да съхраняват данни за пазара на природен газ и докладваните данни в осъществяване на Регламент REMIT. С плана за изменение в Допълнителните разпореждания на наредбата се оферират и публицистични ремонти, с оглед по-ясно дефиниране на термините " Пазар за търговия на едро с сила " и " Участник на пазара ".
Като предстоящи резултати от използването на измененията в НЛДЕ в отчета на работната група се показва, че се вкарват ясни правила по отношение на типа и характера на информацията, която следва да съхраняват пазарните участници, отстранява се дублиращата функционалност на воденето на дневник, което понижава административна тежест за пазарните участници и им икономисва финансови разноски в размер на над 40 000 лева на годишна база.
Нормативните промени основават условия за тъкмо използване на Закона за енергетиката, Регламент (ЕС) номер 1227/2011, Директива 2009/72/ЕО, Директива 2009/73/ЕО, Директива (ЕС) 2019/944 и Регламент за осъществяване (ЕС) номер 1348/2014. Чрез установяването на ясни и точни условия за типа и метода на предпазване на информацията в сходство с посочените актове, се основава опция КЕВР навреме да получава информация при разглеждане на съответни случаи, за които е налице подозрение за нарушаване на член 3 и член 5 от Регламент REMIT. По този метод българският енергиен пазар ще действа на конкурентен принцип и ще е неотделима част от единния енергиен пазар в Европейския съюз.
В публичното разискване, по отдалечен път посредством системата Skype, са се присъединили представители на БНЕБ ЕАД, " Булгартрансгаз " ЕАД и " ЧЕЗ България " АД. Всички участници показаха кардиналната си поддръжка на предлаганите от Комисията промени в НЛДЕ. Направени бяха оферти за публицистични ремонти в обособени термини за реализиране на по-ясни дефиниции.
В 14-дневен период участниците в публичното разискване могат да внесат писмени мнения по отношение на предложенията за промени в нормативния акт. Окончателното решение на КЕВР по отношение на измененията в Наредба номер 3 от 21 март 2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката ще бъде признато на закрито съвещание на 17 март 2022 година, се показва в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР