Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да може да

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да може да
Коментари Харесай

ИТН предложи цени за основни нужди от ток, газ, парно и вода

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да може да дефинира по-ниски цени на електрическата и топлинната сила, на природния газ и на водата, когато се използват количества, нужни за облекчаване на съществени потребности, предложи партията на шоумена Слави Трифонов " ИТН " (ИТН). Парламентарният ѝ водач Тошко Йорданов и още двама депутати са внесли предишния петък, които плануват също по този начин енергийният регулатор да има правото да дефинира наложителни количества електрическа енергия, които производителите да продават на борсата по двустранни дълготрайни контракти. Регламентират се и целеви отчисления от постигнатите поради високите цени облаги в държавните енергийни предприятия за компенсиране на скъпите енергоресурси.

За за по-ниско ползване на ток, парно, природен газ и вода заприказва в края на май ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров, който е представител на " Продължаваме промяната ". По думите му КЕВР може да вкара такива цени с изключително ценово решение. Министерският съвет към този момент разгласи, че ще има по-ниска цена до несъмнено ползване на електрическата енергия като антикризисна мярка. До каква консумация ще е по-евтиният ток обаче не е ясно. Две цени – по-ниска при прилагане до 75 кВтч месечно, и по-висока за идващите киловати имаше в интервала 2004-2006 година

В препоръчаните от Има Такъв Народ промени обаче не се регламентира какво ще е потреблението за облекчаване на съществени потребности, което сигурно ще провокира полемики при разискването на текстовете в енергийната парламентарна комисия и в пленарна зала, в случай че не се одобри, че КЕВР би трябвало да дефинира до какво ползване ще важат по-ниските цени. Засега единствено за водата е признато, че на човек се поставят до 3.5 куб. м вода месечно като концепцията да две цени, само че по този начин и не надвиши идейното равнище.

Така евентуално КЕВР ще би трябвало да дефинира какво да е " потреблението за съществени потребности " на ток, вода, газ и парно и какви да са " блок цените ". Особено комплицирано ще е решаването на задачата за газа и парното, където потреблението зависи от отопляемата площ на жилището.

Според вносителите цените за " съществени потребности " ще понижат икономическите бариери за достъп до услуги от публичен интерес. Предложението ще окаже и положителен обществен и стопански резултат върху битовите консуматори на тези услуги, аргументират се те.

От ИНТ желаят също по този начин КЕВР да регламентира правила, въз основа на които електроцентралите да са длъжни да оферират артикули с разнообразни периоди на падеж, в това число артикули минимум за тримесечие и за година напред, за непрекъснато снабдяване както на базов, по този начин и на върхов товар.

В момента 80 % от електрическата енергия, предлагана на борсата, е в сегмента " ден напред ", което е причина за високите цени, до момента в който в Европа делът на краткосрочните покупко-продажби е към 40 %.
Има Такъв Народ оферират изискванията на тези бъдещи дълготрайни търгове - критериите за присъединяване, предлаганите артикули и характерностите на търговете, да бъдат утвърдени от българския регулаторен орган след консултация с участниците на пазара.

Други законови ремонти оферират насъбраните облаги в държавните енергийни сдружения от високите цени на енергоресурсите да се изплащат като дял на страната и и да могат да се употребяват за подкрепяне на потребителите на електрическа сила и/или природен газ. Публичните предприятия ще могат да си оставят нужните им средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

Също по този начин Има Такъв Народ счита, че е належащо да се планува опция част от насъбраните средства във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) да се дават за запълване на газовите ресурси на страната в изискваните от Европейска комисия граници – 80 на 100 от потенциала на хранилищата до ноември 2022 година, а от зимата на 2023 година - до 90%. Това съгласно депутатите на Трифонов постанова изключителни заплащания.

В самия ФСЕС, където сега постъпват 5-процента от приходите от продажби на електроцентралите, както и от газовия и електропреносния оператор, а също по този начин и от продажбата на спестени държавни парникови излъчвания, се планува да влизат спомагателни отчисления.

Допълнителните вноски ще се внасят ежемесечно ВЕИ мощностите и когенарации с контракти за компенсиране на цените. Това ще става когато постигнатата от тях на борсата цена и получаваната награда по договорите за компенсарине е по-голяма от преференциалната цена, избрана от КЕВР.

Разликата сред сумата, образувана от наградата и действително постигнатата цена от съответния производител на проведен борсов пазар и избраната преференциална цена се умножи по продаденото за месеца количество електрическа енергия. Обемът ще се удостоверява от " Електроенергийния систематичен оператор ".Допълнителната вноска ще се дължи и в случаите, в които след 1 юни 2021 година е преустановен контракт за компенсиране с награда с производители с обект с обща конфигурирана мощ 500 кУ и над 500 kW.

Когато разликата е негативна, производителите ще си получават плануваните обезщетения от ФСЕС.

Според вносителите по този начин ще се усъвършенстват приходите и разноските на ФСЕС, с цел да може по-гъвкаво да се употребява финансовия му запас за компенсиране на потребителите при високи цени на енергоресурсите.

направи в края на май и Министерството на енергетиката. В тях също е наранено вземането на свръхпечалбите на държавните енергийни компании в интерес на потребителите, спомагателните вноски от производителите на ток, както и въвеждането на таван върху цените в държавната енергетика. Ресорното ведомство обаче желае да се махне условието газовите оператори също да внасят средства във ФСЕС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР