Комисията за енергийно и водно регулиране е провела днес обществено

...
Комисията за енергийно и водно регулиране е провела днес обществено
Коментари Харесай

КЕВР проведе обществено обсъждане за цената на газа

Комисията за енергийно и водно контролиране е провела през днешния ден публично разискване на предложение от "Булгартрансгаз " ЕАД за одобряване на разходна съставния елемент на цената на природния газ от 1 октомври, оповестиха от държавния регулатор.

В заявката си "Булгартрансгаз " е стимулирал настояването за изменение в цената за достъп до газовата мрежа и за транспорт заради смяна на тарифния модел от 1 октомври тази година. От тази дата би трябвало да влезе в действие новият входно-изходен тарифен модел за транспорт и пренос на природен газ, който планува въвеждане на обособени цени за другите входно-изходни точки за импорт и експорт на газ, в сходство с интервала на закупуване на потенциал - годишен или месечен. "Булгартрансгаз " предлага на енергийния регулатор да утвърди разходна съставния елемент на цената на природния газ за газовата година в размер на 0,78 лева./MWh. Към момента тя е 0.9087 лева./MWh.

Представителите на огромните енергийни потребители са възразили, че не е спазено условието на Методиката за установяване на дневна такса за дисбаланс, според което заявката за одобряване на разходна съставния елемент на цената на природния газ за балансиране би трябвало да бъде импортирано 55 дни пред началото на новата газова година.

Отправени са били възражения и по повод оптималния размер от 10 на 100 на тъй наречените "малка промяна ". В заявката на "Булгартрангаз " се показва, че тази промяна е корекция в цената на природния газ за балансиране, прилагана с позитивен или негативен знак за да бъдат обезщетени зародили несъответствия в газопреносната система.

Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето на закрито съвещание на 29 септември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР