Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна

...
Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна
Коментари Харесай

Изслушват утре кандидатите за шеф на антикорупционната комисия

Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос ще изслуша претендентите за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Това се показва в дневния ред на съвещанието, заяви " Фокус ".

Кандидатите Пламен Димитров и Николай Николов ще бъдат изслушани навън съвещание в зала „ Запад “ на Народното събрание от 12.00 часа.

Пламен Димитров, който е препоръчан от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен началник в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правораздаването. От 2013 година досега е ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество. Удостоен е с премията „ Джовани Фалконе “- за висок професионализъм и принос в битката с престъпността. Пламен Георгиев е минал образование в академията на ФБР за битка с корупцията в обществената сфера.

Предложеният от Българска социалистическа партия Николай Николов е лекар по право с дисертация, обвързвана с установяването на имущество, добито от незаконна активност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за определяне и попречване на спор на ползи, а от 2013 година - неин ръководител. Автор е на над 40 научни изявления, близо 15 години е посветил на работа в региона на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

По закон Антикорупционният орган се състои от петима членове – ръководител, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също се избират от Народното събрание, по предложение на ръководителя. Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР