Комисията за Божанов в парламента получи анонимен доклад за връзките

...
Комисията за Божанов в парламента получи анонимен доклад за връзките
Коментари Харесай

Четиво за депутати: Нотариуса овладял една прокуратура, но посегнал и към друга - на Пепи Еврото

Комисията за Божанов в Народното събрание получи неизвестен отчет за връзките му в правосъдната власт.



Още жертви на Мартин Нотариуса и магистрати, които са контактували с него, са посочени в отчет до депутатите от комисията в Народното събрание, която се занимава с изясняване на активността на Божанов, научи “24 часа ”.

Докладът нямал подписи и печати, както и никакви реквизити на документ. Затова не е ясно къде и от кого е писан. Преди седмица Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че е получил отчет в пощенската си кутия. Преди съвещанието на комисията в четвъртък ръководителят Никола Минчев сподели, че Атанасов му го е предал и му го е предал и към този момент е раздаден на депутатите.

Текстът обаче е писан най-малко седмица след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, научи още “24 часа ”.

Дейността на Нотариуса като лобист в правосъдната власт беше осветена през 2021 година от Антикорупционния фонд, когато той и юрист Емил Писков желаят от Ивайла Бакалова 100 хиляди евро, с цел да бъде освободен мъжът ѝ от ареста. Година по-рано арбитър Владислава Цариградска обществено споделя пред Висшия правосъден съвет по какъв начин Нотариуса и доближените му са я заплашвали, само че тогава никой не обръща внимание на активността на Божанов. Това се случи след убийството му на 31 януари в затворения комплекс в кв. “Горна баня ”. Тогава от прокуратурата показаха на брифинг от мястото на престъплението, че Божанов е трябвало да бъде упрекнат всеки миг по водено досъдебно произвеждане против него като водач на проведена незаконна група.

Част от информацията в отчета до комисията в Народното събрание я има и в показанията на очевидци по същото досъдебно произвеждане, научи “24 часа ” от източник, осведомен с следствието.

В отчета са изброени имената на съдии и прокурори, посещавали частния клуб на Божанов, покрай постройката на към този момент закрития Специализиран углавен съд. Те изтекоха още преди седмица. “24 часа ” потърси по вечето от тях и те изрично отхвърлиха да са ходили там, а множеството - и да познават Божанов. Според данните от отчета обаче те са посещавали “СС Клуб ” и са водили със себе си други магистрати, като по този начин се е оформило мощно лоби в правосъдната власт. 

Ново е името на юрист Емил Писков, който е някогашен чиновник на ГДБОП и ДАНС. За него не е загадка, че е в близки връзки с Мартин Божанов, тъй като двамата са участници във кино лентата “Списък за бърз надзор ” на АКФ, когато приказват с Ивайла Бакалова за 100-те хиляди евро, против които могат да спомагат за освобождението на Веселин Денков. Емил Писков е и кум на Божанов, само че в последните месеци са били във влошени връзки, научи “24 часа ”. Жената, с която Писков живее на фамилни начала, също е магистрат и е посочена в отчета до депутатите.

Освен в прокуратурата и съда Мартин Божанов е имал съществено лоби и в Министерство на вътрешните работи, станало ясно от информацията в мистериозния документ. Същото обаче беше посочено и на съвещанието на парламентарната комисия от представителите на Антикорупциониня фонд.

Друг човек, отвън правосъдната система и Министерство на вътрешните работи, който участвал в информацията до народните представители, е юрист Велимир Атанасов. Той е съучастник на Мартин Божанов и главно настоящо лице в изявлението на гръцкия предприемач Анастасиос Дикос пред “24 часа - 168 истории ”, в което твърди, че компанията на корабния магнат Джон Кустас е била изнудвана от групата на Нотариуса. В своя позиция юрист Атанасов се разграничи от Божанов и уточни, че тъкмо той е работил за гърците.

Иначе пред депутатите някогашният арбитър и сегашен юрист Велимир Атанасов е разказан като човек с съществена роля в организацията на Нотариуса за въздействие в правосъдната власт. Той обезпечил контактите на Мартин Божанов в Софийската районна прокуратура, чието управление беше заменено през тази седмица. На Нотариуса се приписва и посочването на заместници на подалата оставка Невена Зартова, част от които също пожелаха Висш съдебен съвет да ги освободи от управителните постове.

В позиция до “24 часа ” след изявлението на гръцките предприемачи Велимир Атанасов декларира, че не е коментирал каузи с Невена Зартова.

“Отношенията ни са единствено другарски и колегиални, датират от времето, когато бях арбитър, а тя тогава редови прокурор, който заседаваше с мен. Никога не съм коментирал с нея каузи, в никакъв случай не съм я молил за каквото и да било по отношение на каузи ”, споделя юрист Атанасов.

В отчета пишело и за отдел “Специализиран ” в районната прокуратура, който работил като щпицкоманда на Нотариуса.

На прокурори от този отдел се разпределяли каузи, които трябвало да се приключват или да се повдигат обвинявания на хора, които да се изнудват. Общото по тях било, че юристи са доближени на Мартин Божанов.

От информацията, дадена на депутатите, станало ясно, че Нотариуса постоянно ходел в районната прокуратура и носел дарове, а част от магистратите са посочени и като притежатели на скъпи парцели в София и чужбина.



В отчета не е подмината и Софийската градска прокуратура, където е било следствието против Мартин Божанов за тайфа за пране на пари, имотни измами и закани към магистрати.

Там бил посочен един обвинител от управлението, с който Нотариуса се познавал още преди да стане градски прокурор.

Чрез него Божанов целял позиции в градската прокуратура, която другояче била овладяна от кръга на Пепи Еврото.

Между двата кръга пък сполучливо лавирал арбитър от Софийския градски съд, пишело в информацията, подадена в Народното събрание. Връзката сред този арбитър и Нотариуса била скрепена от Иван Гешев, който бил посочен поименно в отчета, научи “24 часа ”.

Същият арбитър бил обект на доста разработки в службите, само че постоянно успявал да се измъкне, твърди анонимният източник до краткотрайната комисия.

“Дали самият Иван Гешев е обвързван с активността на групата - от изнесените досега обществено обстоятелства и условия наподобява, че да. Дали е офанзива персонално против него - не мисля ”, разяснява в петък Никола Минчев, който е ръководител на краткотрайната комисия за Нотариуса. Тя ще работи 3 месеца и ще бъдат изслушани доста забъркани с Мартин Божанов, както и институции, които са се занимавали с него.

В петък Гроздан Караджов от Има Такъв Народ внесе предложение да бъдат извикани министърът на финансите и шефът на Национална агенция за приходите поради данните на гръцките предприемачи, че служителка на приходната организация им е правила проверки, а в това време е спорила с тях дали имат право да строят до парцела ѝ.

Караджов желае още чуване на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков и сегашния Калин Стоянов, които през 2021 година са получили сигнала от Антикорупционния фонд за активността на Нотариуса. Тогава стартира и инспекцията на ГДБОП, която през лятото на 2023 година прераства в досъдебно произвеждане в прокуратурата, само че без обвинени до този миг.

Депутати от комисиято още в четвъртък по време на съвещанието желаеха да разпитат всички ръководители на ДАНС, ГДБОП и КПКОНПИ от последните години, както и на основните прокурори Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов. Както и да се изискат от Министерство на вътрешните работи всички данни за полицейската защита на “Осемте джуджета ” и Секретен сътрудник клуб - дежурства, имена на тези, които са стояли там за защита.

Трябва да добием визия за мрежата и пипалата на този октопод, в който правосъдната ни система е впримчена, разгласи Караджов в коридорите на Народното събрание. Той и сътрудниците му ще упорстват да се изискат данните за групите на Нотариуса и Пепи Еврото, събирани по делата за КТБ, за конфискация на активите на Брендо и това на семейство Манджукови против българска банка, които бяха упоменати от Антикорупционния фонд в четвъртък. Там протичали същите лица.

Бизнесмените Анастасиус Дикос и Йоаким Каламарис от “Данаос ”, Веселин Денков и Ивайла Бакалова също са измежду препоръчаните за чуване. Последните са от жертвите на Нотариуса и към този момент обществено приказваха за това.

“Клиентите ” му плащали и по 1 милион - някои в левове, други в евро.

Ивайла Бакалова и Веселин Денков, семейство Арабаджиеви, предприемачът Румен Лазаров и Евгени Симеонов са посочени в информацията до депутатите като жертви на схемата на Нотариуса за изнудване на клиенти на правораздаването. Последният е актуалният мъж на някогашната брачна половинка на Мартин Божанов. 



Случаят на Ивайла Бакалова е прочут от следствието на Антикорупционния фонд. През 2020 година, по време на митингите против държавното управление на ГЕРБ и Иван Гешев като основен прокурор мъжът до нея Веселин Денков е задържан. В началото информацията е, че е осигурявал пари за протестиращите, само че по-късно се оказа, че е по дело за лихварска група. Още тогава той твърди, че няма общо с закононарушенията, за които е упрекнат, и е арестуван по политическа поръчка. Докато е в ареста, с Ивайла Бакалова се свързват медиатори, които оферират да оказват помощ на Денков да излезе от ареста. Тя стартира да ги записва и търси за съдейстиве Антикорупционния фонд. Един от тях е Мартин Божанов, който желае 100 хиляди евро. Така се стига до разкритието, че Нотариуса има благоприятни условия да влие на прокуратурата и съда. От Антикорупционния фонд го интервюират и там той декларира, че е съветник и насочва клиентите си към избрани юристи. Много по-късно материалите на Антикорупционния фонд са приобщени към досъдебното произвеждане против Нотариуса, по което е трябвало да бъде упрекнат.

Семейство Арабаджиеви са други жертви на Мартин Нотариуса, посочени в отчета. Срещу имената им имало сума от над 1 млн. лева, само че не излиза наяве дали е платена, или е желана, нито от кое място е информацията.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Испания през 2019 година, откакто спецпрокуратурата и други служби влязоха в офисите им през септември 2018-а. Тогава беше арестуван синът им Вълчо, който лежа няколко месеца в ареста. По-късно същото се случи и с Ветко и Маринела Арабаджиеви, само че те от дълго време са на независимост. Разследването за пране на пари и данъчни закононарушения към този момент е в съда, само че делото е на първа инстанция и е надалеч от присъди. Срещу тях има и дело на КПКОНПИ за лишаване на нелегално добито имущество. Не е ясно дали Нотариуса е влиял на наказателното или на гражданското дело.

Румен Лазаров, притежател на агрохолдинга “Римеск ”, също е посочен в отчета на депутатите. Срещу името му била посочена сума от 1 милион евро. През 2010 година е разследван за пране на пари, само че няма данни делото да е влизало в съда или да е наказан. КПКОНПИ, още под остарялото си име с ръководител проф. Стоян Кушлев, е желала запор на негово имущество. 



Евгени Симеонов е брачен партньор на някогашната жена на Мартин Божанов - Нотариуса. Срещу него имало доста сигнали за осъществени закононарушения в Специализираната прокуратура и в Софийската районна прокуратура, написа анонимният източник в отчета до депутатите. Представен е като “набеден ”.

Още преди развода си с Адриана Мартин Божанов влиза в спор с нея поради първокласната им вила в Карлуково. Той сключил прелиминарен контракт за продажбата на парцела с тогавашната си държанка Гергана Грънчарова (по-късно Божанова), която по-късно претендира да го придобие за 9800 лева при пазарна оценка от 120 хиляди лева За това се води и дело, по което е заплашвана арбитър Владислава Цариградска.

Гешев: Божанов е треторазряден лъжец. Защо не създадат комисия за Алексей Петров, Къро и Пепи Еврото

Бившият основен прокурор няма да върви в комисията, тъй като депутатите били полуидиоти

“Нямам предпочитание да разясня Народното събрание, споделил съм, че са отпадъци. Този лист евентуално някой народен представител го е написал, пуснал го е и самичък си го чете. Това е направено, с цел да се дискредитира избран кръг от хора. Защо не създадат комисия за Алексей Петров? Нотариуса е треторазряден лъжец и е безвредно да приказват всевъзможни нелепости. Трябва да създадат комисия и за Къро, и за Петьо Петров-Еврото. Според мен той е жив. Водят се кланови войни сред незаконни групировки, а политиците са задоволително глупави. ”

Това съобщи водачът на “Граждански блок ” и някогашен основен прокурор Иван Гешев в петък, когато внесе тъжби за клюка против правосъдния министър Атанас Славов и някогашния вътрешен министър Емануил Йорданов, които също замесиха името му с Мартин Божанов. 



Не познавам Божанов и не съм ходил в частния му клуб. 7 години съм с защита от НСО и може да се ревизира къде съм ходил. Поддържал съм хигиена на контактите си, сподели още Гешев. Той няма желание да върви в комисията за Нотариуса в Народното събрание.

Какво да върша при тези отпадъци? Г-жа Цветеслава Гълъбова, в случай че ги освидетелства, би трябвало да ги настанят в болница или ще се окаже, че са със специфични потребности. Много пъти съм бил в Народното събрание. Тези хора са полуидиоти, те не желаят да разкрият нещо, а да компрометират някого. Това са безредни дейности на политически отпадъци, сподели още Гешев.

Според него Невена Зартова е заслужен човек и същински експерт, а офанзивата против нея е част от огромна скица за компрометиране на магистрати. Засега нямало да съди Борислав Сарафов, който извади името му пред скоби в тази ситуация с Мартин Божанов-Нотариуса, тъй като нямало доказателства.

Гешев напомни, че до момента в който е бил основен прокурор, Пепи Еврото е избягал и е почнало следствието против Нотариуса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР