Комисията по земеделието, храните и горите в парламента не прие

...
Комисията по земеделието, храните и горите в парламента не прие
Коментари Харесай

Земеделската комисия отхвърли проект за мораториум върху земеделски земи да се изграждат фотоволтаични паркове

Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание не одобри Проект на решение за мораториум върху смяна на предназначението на аграрни земи - държавна и общинска благосъстоятелност за създаване на фотоволтаични паркове, импортиран от Костадин Костадинов ( " Възраждане " ).

По думите на депутата от партията Даниел Петров по неофициална информация от Министерството на земеделието и храните в общинските канцеларии чакат преписки за смяна на предназначението на над 60 000-70 000 дка аграрни земи, които са капиталови планове за създаване на фотоволтаични паркове. " Голяма част от тези аграрни земи са с метод на трайно прилагане гори и пасища. Ние имаме и тъжби от хора за построени такива планове, които са употребявали пасищата до последно ", разяснява Петров.

Той съобщи, че не са срещу построяването на фотоволтаични системи, стига те да бъдат по предопределение, като даде за образец земеделци, които желаят да зареждат оранжериите, хладилниците си и така нататък, само че това да бъде регламентирано и урегулирано. По думите му сега процедурата за промяна на предопределение е с огромно болшинство в общинските препоръки.

Росен Костурков (ПП-ДБ) се съгласи с Петров, само че уточни, че този проблем е решен в Закона за възобновимите енергийни източници, където доста ясно е казано какви земи, какви категории и какъв е процесът за промяна на статута на земята.

По-рано комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската активност, импортирани от Христо Даскалов (Продължаваме промяната-Демократична България).

Първият законопроект беше обсъждан от комисията през юли, когато гласуването му беше отсрочено, защото провокира разпалени полемики сред народните представители, представители на Министерството на земеделието и храните и браншови организации.

Вследствие на това още веднъж беше направена работна група, която е стигнала до консенсус, че и двата законопроекта хармонизират на процедура националното законодателство с европейския правилник.

В претекстовете на законопроекта написа, че той произтича от нуждата от незабавни промени в българското законодателство по отношение на промени в европейското такова.

Между първо и второ четене законопроектите ще бъдат обединени и ще бъдат импортирани нужните промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР