Комисията по външни работи на Европейския парламент призова за търсене

...
Комисията по външни работи на Европейския парламент призова за търсене
Коментари Харесай

"Без драстична промяна" външната комисия на Европарламента е против преговори с Турция за ЕС

Комисията по външни работи на Европейския парламент прикани за търсене на различни решения за поддържане на връзките, само че не и за възобновяване на договарянията за участие.

На 10 юли турският президент Реджеп Ердоган прикани за топене на договарянията, които бяха спрени от Брюксел поради утежняването на обстановката с гражданските права след несполучливия опит за прелом в Турция през 2018 година

 Ердоган обвърза участието на Швеция в НАТО с присъединението на Турция към Европейски Съюз Ердоган обвърза участието на Швеция в НАТО с присъединението на Турция към Европейски Съюз

" Освен в случай че няма фрапантна смяна на курса от страна на турското държавно управление, процесът на присъединение на Турция към Европейски Съюз не може да се възобнови при актуалните условия ", се споделя в отчет за напредъка на Анкара като претендент за участие. Той е признат без гласове срещу, с 47 " за " и 10, " въздържали се ".

Докладът приканва Анкара и Брюксел да преминат към по-тясно партньорство след " развой на размисъл ", с цел да се откри " паралелна и реалистична рамка за връзките ЕС-Турция ".

Евродепутатите, които са водещи по политиките на разширение в Европарламента, удостоверяват, че Турция остава претендент за член, съдружник в НАТО и основен сътрудник в региона на сигурността, търговията и икономическите връзки и миграцията, като акцентират, че от нея се чака да зачита демократичните полезности, върховенството на закона, правата на индивида и съблюдават законите, правилата и отговорностите на Европейски Съюз.
" Наскоро станахме очевидци на възобновен интерес от страна на турското държавно управление към възкръсване на процеса на присъединение към Европейски Съюз. Това няма да се случи вследствие на геополитически пазарлъци, а когато турските управляващи покажат действителен интерес да спрат непрекъснатото оттегляне във връзка с главните свободи и върховенството на правото. Ако турското държавно управление е откровено в това, би трябвало да го покаже с съответни промени и дейности ", съобщи създателят на парламентарния отчет испанският евродепутат от групата на социалистите Начо Санчес Амор.

Швеция в НАТО

Докладът приканва Турция да ратифицира участието на Швеция в НАТО, без в допълнение закъснение и акцентира, че процесът на присъединение към НАТО на една страна не може да бъде обвързван с процеса на присъединение към Европейски Съюз на друга.

 Брюксел: Рано е да се каже дали упованията на Турция за договаряния с Европейски Съюз ще се оправдаят Брюксел: Рано е да се каже дали упованията на Турция за договаряния с Европейски Съюз ще се оправдаят

Същата позиция отстоява и Европейската комисия, която води договарянията с претендентите.
" Напредъкът на всяка страна по пътя към Европейски Съюз остава учреден на нейните лични заслуги ", акцентират евродепутатите.

Докладът приветства гласуването на Турция в интерес на осъждането на нападателната война на Русия против Украйна в Общото заседание на Организация на обединените нации и нейния ангажимент към суверенитета и териториалната целокупност на страната, като съжалява, че Турция не поддържа наказания отвън рамката на Организация на обединените нации.

Като претендент за Европейски Съюз Турция би трябвало да координира външнаа си политика с тази на Европейски Съюз, само че евродепутаите установяват, че това е реалност единствено по 7% от решенията в тази област, взети от Европейски Съюз. Това е най-ниското равнище за всички осем страни, които имат статут на претенденти.

Членовете на Екологичен потенциал приветстват напъните на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света от съвсем четири милиона души. Те приветстват продължаващото даване на финансиране от Европейски Съюз за бежанците и приемащите общности в Турция и показват ангажимент да го поддържат и в бъдеще.

Преговорите за присъединение към Европейски Съюз на процедура са в застой от 2018 година заради утежняването на върховенството на закона и демокрацията в Турция. Анкара договаря за участие от 2005 г - най-дългият развой в историята на разширението на Европейски Съюз, като до момента е не е завършила нито една преговорна главва поради териториалния спор с Кипър поради Северен Кипър.

 " Нашата орис ": за какво Турция пътува към Европа 60 години

Очаква се отчетът на външната комисия на Европарламента да бъде гласуван преди октомври, когато Еврокомисията ще излезе с нов отчет за готовността на Турция за участието.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР