Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за

...
Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за
Коментари Харесай

Мая Манолова: Ревизията започва с 9 приоритета за 4 години назад

Комисията по проверката стартира работата си с девет целта за четири години обратно, до момента в който се извърши десетгодишния интервал, гласуван в пленарна зала. Ще бъде тествано и най-малкото държавно сдружение в най-малкото обитаемо място. Това съобщи ръководителят на Комисията по проверката в Народното събрание Мая Манолова след първото съвещание на комисията.

Очакванията към работата на комисията са големи. Хората чакат истината за харчовете на обществени пари, както и същински инспекции за злоупотреби и нарушаване. Обхватът на комисията покрива към 40 браншове с висок корупционен риск – органи, ведомства, сдружения, стратегии и „ черни каси “, в които се наливаше голям финансов запас, съобщи Манолова при започване на съвещанието.

Депутатите одобриха стартов лист с първите девет целта с цялостно болшинство. В него са включени:

1. Разходвани финансови средства от Министерския съвет с Постановление на Министерски съвет и РМС за четири години;
2.Сектор пътно строителство: Автомагистрали и пътища, в това число и „ Автомагистрали “ ЕАД, АПИ и обвързваните с тях;
3.Проект „ Турски поток “ и „ Булгартрансгаз “ ЕАД;
4.Българска банка за развитие;
5.Национална стратегия за енергийна ефективност;
6.Финансирането на ограниченията за справяне с пандемията от Ковид-19;
7.„ Български ВиК-холдинг “ ЕАД, „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД, „ Монтажи “ ЕАД, „ Монтажи – София “ ЕООД, Директива за птиците „ Управление и стопанисване на язовирите “;
8. Сделките на Софийската стокова борса с предприятията с повече от 50 на 100 държавно участие;
9.Шестте държавни горски сдружения.

Точките 8 и 9 бяха препоръчани от народни представители и гласувани от комисията с болшинство.

Манолова изясни, че стартовият лист е направен въз основата на най-големите направени разноски за последните четири години и по най-чувствителните за обществеността браншове предвид на корупционния риск. Тя акцентира, че множеството точки в този лист са направени по поредност журналистически следствия.

В Комисията по проверката към този момент са постъпили десетки сигнали за нарушавания. Само на влизане в комисията ни оповестиха за 60 сигнала, които разнообразни организации ще ни дават. Залети сме със сигнали от неправителствени организации и проверяващи публицисти. Комисията ще работи с документи, по сигнали, както и ще се самосезира при обществени данни за злоупотреби, безапелационна бе Манолова.

Ще работя тясно с неправителствени организации, публицисти, специалисти, които желаят да спомагат на комисията да открива злоупотреби. Комисията ще работи транспарантно, обществено, а всяко съвещание ще се излъчва онлайн, съобщи още Манолова.

Първоначално бе препоръчано стартовият лист да се ревизира за последните две години, само че Комисията по проверка гласоподава инспекциите да са за последните четири години от активността на сдруженията.

Хората чакат истината за последните две години да излезе нескрито, тъй като част от източванията не престават и сега и могат да бъдат предотвратени, безапелационна бе Манолова.

Следващото съвещание на Комисията по проверката е във вторник, 27 април 2021 година, от 12:00 ч.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР