Комисията по правни въпроси в парламента подкрепи отчета на главния

...
Комисията по правни въпроси в парламента подкрепи отчета на главния
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи отчета на Гешев, БСП отново му поиска оставката

Комисията по правни въпроси в Народното събрание поддържа доклада на основния прокурор Иван Гешев с 14 гласа "за ", срещу бяха депутатите от Българска социалистическа партия. Те оповестиха, че ще показват претекстовете си в пленарната зала. Очаква се това да се случи в четвъртък.

Социалистите потвърдиха, че желаят оставката на Гешев.

Зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков открои три огромни проблеми на прокуратурата - непрекъснатите опасения от демонстрация на двоен стандарт, пълномощията на прокуратурата и недосегаемостта на основния прокурор и на прокурорите като цяло.

Обвинител номер едно дава отговор на въпроси на депутатите от правната комисия по отношение на импортирания от него отчет за активността на прокуратурата от началото на мандата му. Гешев назова мит изказванията за неговата недостижимост.

Коментарът му беше в отговор на въпрос за отчета на Европейската комисия по отношение на фигурата на основния прокурор. Според Гешев у европейските ни сътрудници е било образувана превратна визия за пълномощията му, а изказванията за неговата недостижимост били агитация.

По време на чуването стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов е бил разпитван три пъти по инспекции , които се водят в Специализираната прокуратура.

Софийската градска прокуратура работи по фотосите от спалнята на премиера, а Специализираната прокуратура - по аудиозаписите, за които има подозрение, че се чува гласът на Борисов, както и по случая с къщата в Барселона.

Гешев акцентира, че обвиняването не се тормози да проверява никого - нито политици, нито представители на изпълнителната власт, нито олигарси, нито обществено слаби.

Във връзка с аферата "Апартаментгейт " обвинител номер едно регистрира, че сега се прави разбор на прокурорските отводи да бъдат формирани каузи.

Той не даде отговори на останалите въпроси за съответни следствия, като се обоснова, че съгласно решението на Конституционния съд основният прокурор не може да разяснява настоящи каузи пред депутатите, без позволение от наблюдаващия прокурор. Гешев съобщи и че няма по какъв начин да следи за всички каузи, които се гледат в прокуратурата.

Освен статистика за следствия и инспекции, упрекнати и наказани лица, в отчета са разказани акциите на държавното обвиняване против Васил Божков и братя Бобокови, следствията на тежки пътни произшествия, строителството по Черноморието, противозаконните сметища и водната рецесия, както и нарушаването на карантината по време на изключителното състояние, инспекциите за далавера с цените на медикаментите и повишените цени на маските в аптеките.

2948 души са дефинитивно наказани по каузи с висок публичен интерес. А за 8 месеца са наказани 92-ма души за проведена престъпност.

Прокурорите са следили общо 701 каузи за проведена престъпност, като 122 от тях са нови. На съд са предадени 372 лица, 38 наказателни производства против проведени незаконни групи са прекъснати.

Прокуратурата регистрира, че 283-ма са наказани за корупция.

Главният прокурор напомни и предлагането да бъде уголемен кръгът на подготвеност на следователите, както и на опцията да бъдат възлагани повече каузи за следствие.

Гешев заявява, че не го е боязън да бъде разследван, само че счита, че не това е задачата, а отстраняването му от поста. Докато той говореше пред депутатите, зад тила му застана юноша с пачка реквизитни евробанкноти.

След като основният прокурор изкоментира наличието му, мъжът беше изведен, само че съумя да хвърли банкнотите и да попита обвинител номер едно къде са парите от КТБ. "Хубаво е, че бяха банкноти, а не револвер ", пошегува се Иван Гешев.

По-късно стана ясно, че мъжът е деятел на "Да, България ". Бил е позволен на съвещанието на правната комисия като е показал журналистическа карта и е получил краткотраен пропуск.

Преди чуването водачът на групировката Христо Иванов прикани народните представители да изискат оставката на Иван Гешев, както и на Висшия правосъден съвет. "Иван Гешев е персоната, която стои в дъното на тази голяма дестабилизация в страната, който носи отговорност за всички отрицателни констатации в последния отчет на Европейска комисия, на Венецианската комисия ", съобщи Иванов.

Евродепутатът Радан Кънев добави, че по време на разискванията в Европейския парламент всички политически сили, заседаващи през днешния ден в българското Народно заседание, са поели ангажимент, че ще се подхващат ограничения за вземане предвид с рекомендациите на Европейска комисия, на Венецианската комисия, на Екологичен потенциал за промени в правосъдната система. "Или да си изпълнят обещанията, или да си вървят ", настоя Радан Кънев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР