Комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в

...
Комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в
Коментари Харесай

Правна комисия одобри връщането на стария праг при преференциите

Комисията по правни въпроси одобри на второ четене измененията в Изборния кодекс, които плануват възобновяване на остарелия предел при преференциите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Така още веднъж се чака да проработят старите правила – 7% предел на парламентарните и локалните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент.

Между двете четене на законопроекта имаше и други оферти, само че те не срещнаха утвърждението на болшинството. Депутатите от комисията отхвърлиха настояването на НФС желанията за претендент за общински съвет да са годни, в случай че броят на гласовете, които е получил, е не по-малко от 20 на 100 от гласовете, подадени за кандидатската листа. Патриотите считат, че този предел е по-адекватен от 7-процентния, тъй като съгласно тях при него е допустимо с към 100 гласа да бъде пренаредена кандидатската листа, което основава удобна опция за потребление на корпоративния избор.

Мнозинството отхвърли и предложенията на Движение за права и свободи. Те още веднъж упорстваха Избирателни секции отвън страната да се образуват на всички места, където има дипломатическо и консулско посланичество и над 20 гласоподаватели, както и там, където най-малко 40 гласоподаватели са подали заявление, че желаят да упражнят правото си на глас. От придвижването за следващ желаеха да отпадне и правилото на уседналост. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР