Комисията по петиции на Европейския парламент остави днес отворена за

...
Комисията по петиции на Европейския парламент остави днес отворена за
Коментари Харесай

ЕП продължава наблюдението над България по жалба за нарушения при последните избори

Комисията по петиции на Европейския парламент остави през днешния ден отворена за в допълнение разглеждане жалбата на Бечет Емурлов за нарушавания при изборите в България в последната година. Емурлов твърди, че голям брой членове и симпатизанти на Движение за права и свободи са били подложени на напън и тормоз от полицията, оповестява Българска телеграфна агенция. По неговите думи са подадени стотина сходни сигнала.

Той съобщи, че знае за всеобщи неоснователни инспекции от страна на Министерство на вътрешните работи, свързани с изборите, за които учредения липсват, или са прекомерно малко. По неговите думи неговият случай е един от 20 000 сходни в България.

Емурлов твърди, че съгласно него задачата е била прилепяне и нанасяне на вреди, и е била ориентирана против Движение за права и свободи. Той добави, че някогашният вътрешен министър Бойко Рашков е измежду директно повлиялите на резултата от изборите.

Кристиан Леаху от правната дирекция на Европейската комисия удостовери писменото мнение на институцията, че България към момента не е приложила напълно правото на Европейски Съюз в региона на достъпа до отбрана, както и за свободни избори. В мнението се отбелязва, че против нашата страна по тези въпроси са в ход наказателни процедури след 2017 година и се регистрира опцията за предприемане на спомагателни ограничения при нужда.

В последвалите изявления само български евродепутати от Европейската национална партия (ЕНП) взеха думата, като приканиха Екологичен потенциал и Европейска комисия да продължат да наблюдават въпроса.

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) уточни, че петицията дава ясна визия за казуса, само че не и за мащаба му. По неговите думи политиката на някогашния вътрешен министър е засегнала ползи и на други партии, в това число на ГЕРБ като най-голямата опозиционна мощ. Погазени бяха национални и европейски закони, а и морални правила, съобщи Радев. Той добави, че са влезнали в действие присъди против дейностите на Министерство на вътрешните работи предходната година против политически сили.

По неговите думи са били подхванати дейности със подозрително правно съображение и политически цели, които дефинира като невиждани за най-новата ни история, с единствена цел заплашване на хората да не гласоподават. Радев даде също образеца със задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов по самодейност на Министерство на вътрешните работи и без авансово координиране с прокуратурата или съда. Този арест бе разгласен за противозаконен, с влезнало в действие правосъдно решение, посочи евродепутатът. Главната роля за невиждания полицейски произвол изигра Бойко Рашков, добави Радев. Той означи дейности на предходното държавно управление, свързани с прокуратурата и КПКОНПИ.

Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) съобщи, че някои министри от предходното служебно правителрство фрапантно са се намесили в изборите в интерес на политически партии. Особено деен бе Рашков, сподели той.

Върхът на тези безобразия бе като министър в постоянно определено държавно управление (Рашков) да арестува водача на най-голямата опозиционна партия и някогашен министър председател, без никакви доказателства за осъществени противозаконни дейности, добави Адемов. Рашков е " обвързван с някогашния наказателен комунистически уред ", съобщи евродепутатът.

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) удостовери информацията в петицията на вносителя. Той съобщи, че сходни дейности на управляващите са опит да се повторят способи и практики на гнет над жителите, познати в българската история от времето на комунистическия режим. По неговите думи задачата е била заплашване и отвод от гласоподаване. Той добави, че българските комунисти избиват след Втората международна война хиляди българи единствено за няколко месеца. По неговите думи някогашен чиновник на комунистическите секрети служби (Рашков) е достигнал министерски пост в европейска България и в Европейски Съюз, в държавно управление, което се обвързва с промени.

Не се реализира никаква смяна напред, към повече народна власт и господство на закона, към по-добри цивилен права и в стопанската система, уточни Йорданов в оценка на управлявалата до неотдавна коалиция. Правителството падна, тъй като действаше недемократично и бе единственото, получило избор на съмнение от народните представители в последните 30 години, означи той. Предстоят нови избори и към този момент има нови сигнали, че хора като Рашков още в предизборната акция насочат закани към жителите при положение, че дойдат на власт, съобщи Йорданов. Трябва да защитим европейската народна власт, прикани той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР