Комисията по отбрана в Народното събрание прие на първо четене

...
Комисията по отбрана в Народното събрание прие на първо четене
Коментари Харесай

Променя се договорът за самолетите F-16, не се оскъпява, успокоява Заков

Комисията по защита в Народното събрание одобри на първо четене смяна в контракта сред България и Съединените щати за закупуване на 8 броя изтребители F-16 блок 70 . Той бе подписан през 2019 година от държавното управление на ГЕРБ и е на стойност 1,3 милиарда $.

Предложението за измененията идва от Министерския съвет и се основава на предложение от американската страна от края на февруари 2022 година

По създание обаче няма съществени промени в контракта, като най-много - и оборудването остава същата като първичната .
 България си желае самолетите Ф-16
България си желае самолетите Ф-16

Скоростни периоди за отговор от България за втора партида от същите

Припомняме, че депутатите социалисти в бюджетна комисия се възпротивиха и даже възмутиха от смяната .

Къде тогава са въпросните промени - актуализиране на конфигурацията на самолетите, увеличение на образованията на водачи и техници , трансформират се някои снабдители, заради това, че част от софтуера изисква по-нови версии , изясни военният министър Драгомир Заков.
 Европейската комисия изготвя взаимен проект за закупуване на оръжия
Европейската комисия изготвя взаимен проект за закупуване на оръжия

С тях ще се попълнят запасите на страните-членки

" Не се трансформират общите условия, не се трансформира цената, не се изискват спомагателни вноски към към този момент заплатената предплатена сума . Не се понижават или стесняват заложени благоприятни условия, има дори по-скоро надграждане ", увери шефът на военното ведомство.

Депутатите от комисията одобриха съвсем единомислещо, като се изключи Николай Дренчев от " Възраждане ", който гласоподава " въздържал се ", предлагането на Министерски съвет, само че с една забележка.
 Бюджетна комисия отхвърли да преглежда корекция в съглашението за Ф-16
Бюджетна комисия отхвърли да преглежда корекция в съглашението за Ф-16

Става въпрос за над 2 милиарда лв.

В т. 6 от него е препоръчано сходни промени, които не се отразяват на цената на договора, да не е нужно всякога да бъдат утвърдени от Народното събрание. Аргументът за това - несигурността дали в идващите месеци ще има работеща законодателна институция, която да преглежда такива проблеми.

Появиха се обаче отзиви, че това опонира на Конституцията, като по-всяка възможност тази част от предлагането ще отпадне сред първо и второ четене .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР