Комисията по отбрана прие проекта за купуване на два патрулни

...
Комисията по отбрана прие проекта за купуване на два патрулни
Коментари Харесай

Комисията по отбрана прие проекта за закупуване на два патрулни кораба

Комисията по защита одобри плана за пазаруване на два патрулни кораба за Военноморските сили. Корабите, които би трябвало да бъдат добити за 940 млн. лева, ще обезпечат морския суверенитет на България в Черно море, обявиха от Министерството на защитата. Проектът би трябвало влезе за гласоподаване в пленарна зала до края на юли.

След като предходният план за корабите претърпя неуспех, година по-късно депутатите взеха решение България да придобие два патрулни кораба, които да бъдат издигнати от българско дружество. 15% от морския ни суверенитет се подсигурява от НАТО, останалите са наша грижа.
Контраадмирал Митко Петев, пълководец на Военноморските сили: Единствено и единствено посредством Военноморските сили на Република България, Българската войска, надлежно Министерство на защитата, може да извърши своите задължения по гарантиране на суверенитета на останалите 85%, които включват прилежащата зона и изключителната икономическа зона. Това, с цел да се случи, главният гръбнак на тези качества са патрулните кораби.
Двата кораба ще би трябвало да бъдат снабдени със датчици и оръжия и за радиоелектронна война. Според плана, двата патрулни кораба би трябвало да могат да плават самостоятелно без презареждане сред 7 и 14 дни, което значи, че еднообразно добре ще се оправят както с защитата на морския ни суверенитет в акваторията на Черно море, по този начин и със дилемите в границите на задачи на НАТО надалеч от родината.

Сега Военноморските ни сили имат шест кораба: три са руско произвеждане и три - белгийски-втора ръка, купени преди 10 години и чиято рационализация е много сложна. Двата кораба са единствено началото, разгласи военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, министър на защитата: Не може да стартираме с шест нови кораба, започваме с тези два и с желанието да модернизираме фрегатите, с цел да може в идващите години да си изпълняваме функционалностите по море. Разбира се, в случай че Народното събрание реши, че може да отдели, сходно на Румъния, за идващите 9 години 10 милиарда евро - мисля, че може да пристъпим към по-грандиозни планове.
Четири са корабостроителниците в България и 12 предприятията за корабно съоръжение, които също могат да вземат участие в плана на стойност 940 милиона лв. с Данък добавена стойност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР