Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет –

...
Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет –
Коментари Харесай

Комисията по култура във Варна избра журито за наградите Варна

 Комисията по културно и духовно развиване към Общински съвет – Варна утвърди промени и допълнения в Правилника за работа на фонд " Култура “. Промените се вършат, с цел да улеснят кандидатстващите организации както при подаване на плановите оферти, по този начин и при отчитането им, стана ясно на днешното съвещание. В резултат на ремонти в българското законодателство отпада условието за даване от претендента на удостоверение за съдимост и настоящо положение. Другата смяна е обвързвана с реда и изискванията за финансиране на фестивали, състезания и планове по фонд " Култура “. Разходите, направени преди утвърждението на плановото предложение, ще продължат да се смятат за неприемливи. Изключение ще вършат пътните разходи за самолетни билети, като задачата е да се избегне закупуването на скъпи билети.

На днешното си съвещание комисията по просвета дефинира и журито за отсъждане на премия " Варна “ за 2020 година По традиция в състава му от 7 членове ще влязат част от миналогодишните носители на премията. Сред тях е писателят и учител по литература Ангел Дюлгеров. Другите двама носители на наградата oт 2019 година, които ще бъдат част от журито, са журналистът и PR експерт Виолета Тончева и Евгения Паскова – старши учител по цигулка в НУИ " Добри Христов “.

Съветниците взеха решение в състава да влязат още Стоян Радев – артист и режисьор в ТМПЦ – Варна, и арх. Мартин Христов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България. Своята оценка за новите кандидатури ще даде и доцент доктор Мария Кърджиева, учител по хореография във ВСУ " Черноризец Храбър “. Тримата също са носители на премия " Варна “, само че в предишни години. Съгласно статута отпред на журито ще бъде ръководителят на ПК " Култура и духовно развиване “ Димитър Чутурков.

Награда " Варна “ се връчва всяка година в навечерието на 24 май, като самопризнание към културните създатели за техните креативен достижения през годината и за заслугите им в развиването на българската просвета и за издигане нивото на духовния живот на града. Призът се присъжда в следните категории: литература, изобразителни изкуства, спектакъл, музика, опера, танц, кино, архитектура и журналистика.

В състезанието за премиите могат да вземат участие както отделни създатели, така и креативен колективи. Съгласно статута за отсъждане на премия " Варна “ за присъединяване в конкурса е належащо да се показват: обосновка за кандидатурата в размер до две машинописни страници; къси биографични данни на създателя или колектива и авторски материал или презентация на творбата. Крайният период за внасяне на предложенията, които би трябвало да са в писмен тип и отправени до ПК " Култура и духовно развиване " на Общинския съвет, е 31 март. Материали, получени след тази дата, няма да се преглеждат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР