Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение

...
Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение
Коментари Харесай

България преговаря със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ

Комисията по енергетиката в Народното събрание посредством план на решение разпореди на Министерски съвет (МС) да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технологията АР1000 (блок 7 на АЕЦ " Козлодуй " ).

В признатото решение е записано, че Министерски съвет посредством министъра на енергетиката в период до 1 март 2023 година би трябвало да предприеме всички нужни дейности за създаване на енергиен обект - нуклеарна централа за одобрената от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ " Козлодуй ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Освен това Министерски съвет би трябвало да предприеме и всички нужни дейности за започване на лицензионна процедура и процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на втори еднакъв блок на одобрената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ " Козлодуй " ).

Министерски съвет би трябвало вземе и решение за оповестяване на енергийния обект - нуклеарна централа за " обект с национално значение " по смисъла на Закона за устройство на територията и за " народен обект " по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност.

Четири нови нуклеарни реактора до 2050-та година планува тактиката за развиване на нуклеарната енергетика на България, сподели министърът на енергетиката Росен Христов пред отрасловата парламентарна комисия.

Два от реакторите ще бъдат на съществуващата площадка на АЕЦ " Козлодуй ". Други два ще бъдат на площадката в " Белене ". Министър Росен Христов сподели, че е добре да има повече конкуренция за това какъв тип би трябвало да бъдат реакторите: " Изграждането е синхронизирано с изваждането от употреба на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, тъй че в идеалния вид към 2050 година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от нуклеарна сила. Относно технологията, моята рекомендация е да не се фокусираме извънредно върху американската страна, а да водим договаряния с няколко стратегически колегата, в това число " Уестингхаус ", " Фраматом ", " Шкода ", IDF, защото това дава конкурентна среда и по-гъвкави благоприятни условия ".

Стратегията си за развиването на нуклеарната енергетика служебният енергиен министър ще показа на конгрес идната седмица, стана ясно още на съвещанието на Комисията по енергетика в Народно събрание, заяви БНР.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР