Комисията по досиетата и Историяческия факултет на Софийксия университет Св.

...
Комисията по досиетата и Историяческия факултет на Софийксия университет Св.
Коментари Харесай

Сборник осветлява дейността на ДС по време на IX световен младежки фестивал през 1968-a

Комисията по досиетата и Историяческия факултет на Софийксия университет " Св. Климент Охридски " показаха 38-ия документален алманах от поредицата " Из архивите на Държавна сигурност ". В него се наблюдава активността на Държавна сигурност преди, по време и след  9-ия Световен юношески фестивал от 1968 година, базирайки се на архивни документи.

През 1968 година аз самата бях част от този юношески фестивал, изясни в изявление за предаването ни " Хоризонт до обед " Екатерина Бончева - член на Комисията по досиетата и публицист във вестниците " АБВ " и " Демокрация ", както и водещ на политическото предаване " Студио България " в радио " Свободна Европа ", в Радио " Нова Европа " и телевизия " Европа ", както и съавтор на сборника " Българският ГУЛАГ ":

Тогава ни взеха част от ваканцията, само че аз персонално нямам някакви тежки мемоари оттогава - просто отивахме на стадиона, развявахме знаменца и изписвахме " За мир, дружба и взаимност ", какъвто беше лозунгът на откриването. И в този момент, когато виждам защо в действителност е ставало дума, виждам по какъв начин ние просто сме били една фасада, зад която се случва едно задколисие..

 Снимка Бончева изясни, че в безусловно всички делегации, било то български или чуждестраснни, е имало внедрени сътрудници или доверени лица:
Това, което се е случило в реалност на този фестивал, който би трябвало да е място за контакти сред младежи, е било да се ограничи до най-малко този контакт,а да се реализира надзор.

Моделът на този фестивал, както и финансирането му, са идвали от Съветския съюз посредством объркани, финансови способи, посочи журтналистът.   

Цялото изявление, както и какво предизвестие насочва Централен комитет на Българска комунистическа партия и Окръжният комитет на Консумола към Националния фестивален щаб по отношение на именитата рок тайфа " Бийтълс ", а също и детайлности от репортажа на Спас Крайнин от представянето на сборника, можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР