Комисията по бюджет и финанси на парламента реши минималният осигурителен

...
Комисията по бюджет и финанси на парламента реши минималният осигурителен
Коментари Харесай

Вдигат минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание реши минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се лица да е 933 лв.. Това стана с приемане на второ четене на точка 2 от член 9 на проектозакона за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година.

Комисията не стигна до решение за минималния застрахователен приход за земеделските производители и тютюнопроизводители. Не бяха признати предложенията той да се увеличи от 780 лв., колкото е в този момент, на 810 или на 933 лв.. Окончателното решение ще се вземе в зала, уточни ръководителят на комисията Йордан Цонев. Размерът на този приход е в точка 3 на член 9 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 година.

Разликата в размера на пенсията ще е незначителна, в случай че не се вдигне минималният застрахователен приход, само че при прилагане на права - като да вземем за пример болнични или отпуска по майчинство, хората ще получават по-малки компенсации, уточни шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

 istock istock
Комисията утвърди и Приложение номер 1 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 година. Приложението съставлява таблица с минималния застрахователен приход по съществени стопански действия и квалификационни групи специалности за 2024 година

От 1 август 2023 година минималният месечен размер на осигурителния приход бе изменен, като до 31 юли 2023 година за самоосигуряващите се лица и за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители той беше 710 лева От началото на август до 31 декември 2023 година наложителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица се пресмятат върху 780 лева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР