Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие на

...
Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие на
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие бюджетите на Здравната каса и Общественото осигуряване за 2024 г.

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри на второ четене множеството от текстовете на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и продължава работа с второто четене на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В бюджета за ДОО останаха за уточняване точки 2 и 3 от член 9, свързани с минималния застрахователен приход на записаните аграрни производители и тютюнопроизводители, както и приложение 1 - таблицата за най-малък застрахователен приход по съществени стопански действия и квалификационни групи специалности за 2024 година Не минаха множеството от предложенията за промени, направени сред първо и второ четене, като главната полемика и окончателното решение за бюджета предстоят в пленарна зала.

Не бяха признати предложенията на Министерството на финансите минималният застрахователен приход да е 933 лв. в точка 2 и 3 на член 9, колкото ще е минималната работна заплата, както и предложенията той да е 850 лв.. След три прегласувания на текстовете, депутатите се схванаха да създадат спомагателни съвещания с Министерството на финансите по препоръчаните текстове. Беше призната точка 4 от член 9, само че още веднъж след три прегласувания, с която оптималният застрахователен приход се покачва от 3400 на 3750 лв..

Разчетите по приходната част на проектозакона за бюджета за 2024 година са съгласувани с  Националната организация за приходите във връзка с наложителните осигурителни вноски (включващи и тези по реда на член 159 от Закона за обществените финанси), както и за други доходи, събирани от Национална агенция за приходите. Очаква се бюджетът на ДОО за идната година да е над 24,3 милиарда лв., написа Българска телеграфна агенция. 

В плана на Закона за бюджета на ДОО за 2024 година е заложен растеж на минималната работна заплата за страната от 780 лева на 933 лева месечно, считано от 1 януари 2024 г.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР