Комисията на Европейския парламент за граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
Комисията на Европейския парламент за граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

Комисията за граждански свободи подкрепи предложението за визова либерализация за косовските сърби

Комисията на Европейския парламент за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи одобри през днешния ден отчет за визова либерализация на косовските жители със сръбски паспорти, съобщи Танюг.

Безвизовият режим за жителите на Косово влезе в действие на 1 януари 2024 година Това решение обаче изключва жителите, които имат паспорти, издавани от Координационната работа, която действа в границите на Министерството на вътрешните работи на Сърбия. Те са изключени и от визовата либерализация на жителите на Сърбия, която влезе в действие през декември 2009 година

За отчета на Немец гласоподаваха 34 депутати на комисията, седем гласоподаваха „ срещу “, а 12 се въздържаха.

Очаква се Екологичен потенциал да гласоподава предлагането на последното пленарно съвещание, което ще се организира от 22 до 25 април в Страсбург, Франция.

В началото на март тази година словенският народен представител Матяж Немец бе определен за докладчик за премахването на визите за притежатели на паспорти, издавани от сръбските институции в Косово. Той приготви отчет за предлагането за изменение и допълнение на наредбата за притежатели на сръбски паспорти и изиска бърз банкет на този документ от Екологичен потенциал.

В текста се показва, че с това изменение целият район на Западните Балкани ще бъде в идентичен визов режим.

Косовските сърби, които имат паспорти, издавани от сръбската работа за съгласуваност към сръбското Министерство на вътрешните работи, са единствените жители на Западните Балкани, които към момента имат потребност от виза, с цел да пътуват в страните от Европейски Съюз.

Немец дефинира като дискриминация това, че сръбските жители в Косово „ са последна категория хора на Западните Балкани, които имат потребност от виза “ за Европейския съюз, без да имат виновност.

През ноември 2023 година Европейската комисия предложи да се задвижи процедура за визова либерализация, обхващаща и косовските жители със сръбски паспорти. Косовското държавно управление се разгласи срещу това решение, като уточни, че то е притеснително, в случай че не са извършени предварителни съвещания.

Сърбия не признава независимостта на някогашната си област Косово, която бе оповестена през 2008 година Прищина пък не признава сръбските паспорти, издадени от Координационната работа, тъй като я възприема като противозаконна институция.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР