Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол ще обсъди следващата

...
Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол ще обсъди следващата
Коментари Харесай

Комисия на ЕП ще обсъди усвояването на средствата от ЕС в България

Комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор ще разиска идната седмица усвояването на средствата от Европейски Съюз в България. Това се планува в програмата за идното съвещание.

Ще бъдат изслушани представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и районни действия, както и на службата за битка с измамите с европейски средства ОЛАФ. За Българска телеграфна агенция от парламентарната комисия прецизирали, че съвещанието се привиква поради решението на Съединени американски щати да наложат наказания на български жители по закона " Магнитски ".

Евродепутатите биха желали да се реши дали няма нередности в ръководството на европейските средства в България, означиха от парламентарната комисия. Оттам прецизираха, че решението да се направи тази преценка е обвързвано с дейностите на Вашингтон. Засега няма решение дали въпросът ще бъде разискван по-късно на пленарно съвещание на Екологичен потенциал.

В документи за идното съвещание на парламентарната комисия се съдържа фрагмент от отчет за положението на проведената престъпност в Европейски Съюз, който ще бъде показан до края на месеца. Отбелязва се, че по най-нови данни на Европейска комисия България губи за 2018 година 1,2 милиарда евро от измами с Данък добавена стойност и други данъчни отговорности, от банкрути и неплатежоспособност, и това е по-малко, в сравнение с в предните четири години.

Между 2015 и 2019 година ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая. През 2019 година са тествани шест случая със подозрения за измами в региона на земеделието и един по средствата за доближаване за над 685 хиляди евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро. Цитирани са данни от отчет на Центъра за проучване на демокрацията, съгласно които у нас на година измамите с европейски средства се правят оценка на 70-300 милиона евро, а за 2014-2020 година са били от половин милиард до 1,78 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР