Комисия ще трябва да произнесе до четири месеца кои сгради

...
Комисия ще трябва да произнесе до четири месеца кои сгради
Коментари Харесай

Нов начин за класиране за саниране - ще финансират и реконструиране на малки сгради

Комисия ще би трябвало да произнесе до четири месеца кои здания ще бъдат утвърдени за саниране. Вече има нова методика с точки, сподели водещият на „ Тази заран “ по бТВ Златимир Йочев.

Шефът на дирекция " Жилищна политика " към Министерството на районното развиване и благоустройството Добромир Василев пък изясни, че в случай че блокът ни не се класира за 100% финансиране, имаме опция да аплайваме за втория стадий, при който се постанова 20% самоучастие.

Първият стадий за подаване на документите обаче завърши. Четири месеца ща са нужни, с цел да стане ясно кои блокове ще бъдат санирани.

„ Общата стойност на инвестицията, която се дава от Европейски Съюз за възобновяване на жилищни здания, е 1,4 милиарда лв., като е разграничена на два стадия. Първият е за 1,1 милиарда лв. и при него се планува на 100% финансиране на постройките. Вторият е за близо 300 млн. лв. и при него финансирането ще е 80% на всички разноски, които ще се извършат за възобновяване на блока. Останалите 20% би трябвало да бъдат обезпечени от притежателите “, съобщи Василев.

„ Срокът за първия стадий завърши на 1 юни, а кандидатстването за втория ще продължи до 16 януари 2024 година “, посочи той.

„ Методиката за двата стадия е една и съща. Основният съставен елемент е успеваемостта на разноските, каква е себестойността на всеки икономисан киловат сила. Друг значим аршин е % на спестявания, който се реализира с осъществяване на ограниченията според енергийния документ, който ви се дава. Процентът на единодушие на живущите в блока и застроената повърхност също имат огромно значение при класацията “, изясни шефът на дирекция „ Жилищна политика “.

„ Бяха подадени планове за близо 4 милиарда лв. при бюджет от 1,1 милиарда лв., което прави много мъчно селектирането на постройките, които ще бъдат финансирани. Не може да предоставим средства за всички искащи “, добави той.

Ще има и огромни, и дребни здания, които ще получат финансиране, твърди Василев.

Бургас е рекордьор по подадени планове за саниране в страната, само че преди към месец и половина зам.-кмет по строителството Чанка Коралска разяснява, че е незаслужено въвеждането на предел, поради което на морския град се отпускат единствено 80 милиона лв.. Когато беше обявена тази стратегия, нямаше такива ограничавания, сподели при започване на юни тя.

Лимитът обаче ней-вероятно няма да отпадне и огромна част от хората, взели участие с 218 планови оферти за саниране на жилищни здания, ще бъдат разочаровани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР