Комисия на американския Конгрес вчера прие законопроект за финансово обезщетение

...
Комисия на американския Конгрес вчера прие законопроект за финансово обезщетение
Коментари Харесай

Напредък в конгреса на САЩ по репарациите за робството

Комисия на американския Конгрес през вчерашния ден одобри законопроект за финансово обезщетение за злините, породени от робството в Съединени американски щати. Това е първо историческо гласоподаване в страна, която продължава да е белязана от расови дискриминации, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция в четвъртък.

Текстът беше признат от комисията по правни въпроси на Камарата на представителите с 25 на 17 гласа, като всички демократи гласоподаваха " за ", а всички републиканци – " срещу ".

След това този текст би трябвало да бъде признат от долната камара на Конгреса на пленарно съвещание, чиято дата още не е конкретизирана. Съдбата му в Сената обаче е неразбираема, тъй като там демократите ще би трябвало да привлекат на своя страна минимум 10 републиканци, с цел да бъде той дефинитивно признат.

В законопроекта е заложено основаването на експертна комисия, която да направи оферти по какъв начин държавното управление да обезщети потомците на на към 4 милиона американци, които са били доведени принудително в Съединени американски щати сред 1619 и 1865 година, когато робството е отстранено.
В текста се осъждат " несправедливостта, жестокостта, бруталността и фундаменталната нечовечност на робството " и неравенствата, от които и през днешния ден страда чернокожото малцинство в Съединени американски щати.

Този " исторически избор има за цел да продължи националния спор по какъв начин да се борим с неприятното отношение, което са претърпели афроамериканците по време на робството и сегрегацията и на институционалния расизъм, който и през днешния ден е всеобщ в нашето общество ", съобщи преди гласуването ръководителят демократ на комисията по правни въпроси Джери Надлър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР