Комета със зелен цвят, която е се е крила на

...
Комета със зелен цвят, която е се е крила на
Коментари Харесай

Наблюдаваме зелена комета тази седмица

Комета със зелен цвят, която е се е крила на небето от месеци, тази седмица ще бъде забележима, до момента в който минава край Земята за първи път от към 50 000 години, съобщи Ройтерс. 

Тя ще премине около нашата планета на разстояние към 42,5 милиона км.

Наричани от астрономите " мръсни снежни топки ", кометите са топки от лед, прахуляк и камъни, които нормално излизат от пръстена с мразовит материал, наименуван Облак на Оорт във външния завършек на Слънчевата система.

Една от известните комети произлиза отвън Слънчевата система - 2I/Борисов.

Кометите са формирани от твърдо ядро от скали, лед и прахуляк, и са покрити от тънка и газообразна атмосфера от още лед и прахуляк, наречена кома. Те се топят при приближаването си към Слънцето и освобождават поток от газ и прахуляк, издухван от повърхността им от слънчевата радиация и плазма. Така се образува ориентираната на открито опашка.

Различни гравитационни сили изтласкват кометите от облака на Оорт към вътрешната част на Слънчевата система.

Те стават по-видими, когато се приближат до Слънцето поради предаваната от него топлота.

Обсерваториите по света откриват по-малко от десетина комети годишно. 

Тази комета за финален път е минала около Земята по времето, когато неандерталците към момента са обитавали Евразия, а нашият тип се е разселвал от Африка. Тогава са живели огромните бозайници от ледниковата ера, като мамути и саблезъби котки, а Северна Африка е била влажна, плодородна и дъждовна.

Кометата може да даде данни за първичната Слънчева система, защото се е образувала в ранните й стадии, изясни физикът от Калифорнийския софтуерен институт Томас Принс.

Зелената комета, чието публично име е C/2022 E3 (ZTF), е открита на 2 март 2022 година от астрономите, употребяващи телескопа ZTF в обсерваторията Паломар на Калифорнийския софтуерен институт в Сан Диего.

Зеленикавият й нюанс се дължи на химическия състав -  молекулите в комата на кометата са на въглеродна основа и от контакта със слънчевата светлина тя наподобява изумрудена.

НАСА възнамерява да следи кометата с галактическия уред " Джеймс Уеб ". 

" Ще търсим отпечатъци от дадени молекули, до които нямаме достъп от Земята ", сподели планетологът Стефани Милам от Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА в Мериленд. " Тъй като " Джеймс Уеб " е толкоз сензитивен, чакаме нови открития. "

Зелената комета може да бъде забелязана и с бинокъл в ясна нощ в северното небе.

В понеделник тя се появи сред Голямата мечка и Полярната звезда. А в сряда се чака да е до съзвездието Жираф, граничещо с Голямата мечка и Малката мечка. Важно е да бъде открито отдалечено място, с цел да се избегне светлинното замърсяване в обитаемоте места. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР