Коментарът на "Марица": Задължени сме да успяваме ИК "Марица" представя

...
Коментарът на "Марица": Задължени сме да успяваме ИК "Марица" представя
Коментари Харесай

Владимир Балчев: Без историческата памет сме загубени

Коментарът на "Марица ": Задължени сме да съумяваме ИК "Марица " показва "Емблематичните марки на Пловдив "

Периодът, който обгръща тази галерия, е извънредно дълъг и води началото си още от 1828 година, когато Пловдивското централно учебно заведение отваря порти. Още преди Освобождението то прераства в гимназия, а след 1880 година се трансформира в най-авторитетната просветна институция в Южна България.

Тогавашните му ръководители са го възнамерявали като първото българско висше образователно заведение, само че тази концепция е изоставена след Съединението. Много от преподавателите тук обаче след това стават професори в Софийския университет, а един от тях е измежду основателите на Художествената академия.

Днес правоприемник на това емблематично образователно заведение е Хуманитарната гимназия. Сградата на това учебно заведение е една невероятна история, голямо благосъстояние, събрало в себе си една значима част от историята на Пловдив. Нека да напомним още един път - такива здания не се ремонтират, те се реставрират, с цел да може бъдещите генерации да ги видят в цялостния им искра.

Благодарение пък на напъните на Пловдивската търговско-индустриална камара поражда една от емблемите на професионалното обучение у нас - Търговската гимназия. Настаняването в нова постройка през 1928 година дава опция на образователното заведение да се развие и утвърди своя престиж. Така стартират първите страници от историята на днешната Национална комерсиална гимназия.

Всички културно-обществени обекти, основани в Пловдив преди повече от век, са самобитен дирек на обществото. Нещо повече - тези културни средища са тясно свързани с промишлеността и марките, които ще видите в изложбата.

Мога да ви приказвам още доста дълго време за всеки един от участниците в изложбата, само че мисля, че по-добре ще бъде сами да видите експозицията. Изключително значимо е в днешно време да пазим нашата историческа памет, тъй като без нея сме изгубени.

За следващата година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, в Историческия музей планираме галерия, която да събере на едно място десетките огромни европейски персони, свързали живота си с нашия град. Това са хора, създали за Пловдив дори повече от локалните водачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР