Коментарът му е във връзка с новината, че Холандия изтегля

...
Коментарът му е във връзка с новината, че Холандия изтегля
Коментари Харесай

Турция: Дипломацията с Холандия не е замразена

Коментарът му е по отношение на новината, че Холандия изтегля посланика си от Анкара.

На конференция Боздаг съобщи, че Холандия няма дипломат в Анкара през последната година. "Те оповестиха, че публично изтеглят фиктивен дипломат ", уточни турският вицепремиер.

"Това не е вест за нас. Тази декларация е известна. Въпреки това дипломатическите връзки сред Холандия и Турция не са замразени ", посочи представителят на турското държавно управление и добави, че връзките остават на равнище шарже д`афер.

Вестник "Хюриет дейли нюз " оповестява, че Турция и Холандия са прекъснали договарянията за нормализиране на двустранните връзки. Това е станало, откакто Холандия е отхвърлила турско искане за опрощение към министъра на фамилията и обществените въпроси.

Преди значимия референдум в Турция през април 2017 година за прекосяване към президентска форма на ръководство, холандските управляващи експулсираха от Ротердам турския министър на фамилията и обществените въпроси Фатма Бетюл Саян Кая, като не й позволиха да приказва пред турската общественост в Холандия.

Освен това холандските управляващи анулираха позволение за полет на аероплан, в който пътуваше външният министър Мевлют Чавушоглу. На централно и локално ниво холандските управляващи ограничиха провеждането на манифестации, проведени от турци в поддръжка на конституционните промени.

Турски формален представител, поискал анонимност, е декларирал пред изданието, че турската страна е желала холандските управляващи "да създадат стъпка, която да компенсира тяхното отношение " към министъра на фамилията и обществените въпроси. Според турската страна отношението на холандските управляващи е в нарушаване на дипломатическите конвенции.

Холандската страна твърди, че Фатма Бетюл Саян Кая няма дипломатически имунитет и не е индивид на дипломатическите конвенции.

В изказване през вчерашния ден холандското външно министерство уточни, че Холандия и Турция са водили диалози на разнообразни нива, само че все още тези диалози не са предложили вероятност за нормализиране на връзките. Затова холандското държавно управление е решило публично да изтегли посланика си от Турция , както и да не издава позволение на новия турски дипломат в Холандия да поеме отговорностите си там.

Холандски посланик е изразил отчаяние от това развиване на нещата, което по думите му е срещу "400-годишната история на другарство " сред двете страни, написа още "Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция. Холандският посланик е споделил още, че посланикът на страната в Турция ще бъде назначен на друго място, откакто не е бил в положение да се върне към отговорностите си в Анкара близо година.

Анадолската организация цитира представителя на турското външно министерство Хами Аксой да споделя, че Анкара ще води диалози с Амстердам, в случай че Холандия предприеме съответни стъпки за нормализиране на връзките.

"На този стадий, в случай че Холандия покаже предпочитание да предприеме съответни стъпки към нормализация, Турция е подготвена да разиска връзките сред двете страни ", сподели представителят на турското Министерство на външните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР