Коментарът е от профила на автора във фейсбук.Трети март е

...
Коментарът е от профила на автора във фейсбук.Трети март е
Коментари Харесай

Какво е Трети март за Русия

Коментарът е от профила на създателя във фейсбук.

Трети март е и на българите е нужна вероятност към този ден през 1878 г от съветска позиция.

Почти от своето учредяване и след рухването на Константинопол през 1453 г, Руската империя, получила името си от днешния Киев (затова има символно значение градът), приема задачата на Трети Рим и в продължение на 500 години съществува посредством агресия - наречена от сегашен путински политолог не политика, а физика.

Войните й с Османската империя - цели 12! - са евентуално най-вече на брой в цялата европейска история. По-голямата част от тях, чак до края на 18 век са за днешна Украйна и най-много надзор върху днешния Крим (Кримски хаганат), който за пръв път дава изход на Русия към топлите морета. Тогавашните украински казаци са играли съществена роля в тези войни.

Следващите войни са за разширение на този изход по цялото северно и източно Черноморие. Особен интерес съставлява войната на Русия през 1829 г, когато стига чак до Одрин, а българите на вятъра се надяват, че Русия е пристигнала да ги освободи. Не, тогава още " славянската идея " не е родена. Възползвайки се от войната на Османската империя с Гърция, подкрепена от Британия - Русия откъсва земите на юг до делтата на река Дунав и Грузия на Изток.

Проблемът обаче е, че завладеният голям материк в Северна Азия чак до Тихия Океан ( даже Атлантически с Аляска) и северно-източното Черноморие не дава морски изход на Юг, а оттова надзор върху Средиземно море и директен път по суша до пазарите на Арабия и Индия - които се управляват от Британия и Франция. Развитието на Русия като земна империя пречи на икономическото й развиване без достъп до международните пазари. Затова задача Номер 1 става преодоляването на протоците Босфора и Дарданелите.

Тези аспирации стават видни за Британия и Франция, които са мощно обезпокоени от разгрома на Османската флота през 1853 г в Черно море, което постанова намесата им и водят до загубата на Русия в Кримската война през 1856 година

 Невидимата искра на ВъзражданетоС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Същевременно, в Европа тече териториално преразпредление на лингвистично-културна основа: Прусия сплотява немскоезичните държавици в Германия; Франция оказва помощ на Пиемонт да сглоби Италия. Тогава едвам поражда концепцията за " оптимално славянско обединяване " под " марката " България, а въстанията през 1875-1876 и огромният съчувствен отзив на Запад дават " доблестен " мотив на Русия за реванш.

Историята е ясна. Русия стига до мечтания Константинопол, само че там - сред нейната войска и Султанския дворец я чакат английските кораби. И следва СанСтефано.

Берлинският конгрес вечно лишава Русия от фантазията за пробив на топлите морета, като Британия получава Кипър за цитадела против съветски пробив през проливите.

А след разпада на Съюз на съветските социалистически републики Русия остана единствено с едно малко парченце бряг на Черно море.

Нормално е на някой идващ император да му пристигна концепцията за връщане на величието от едно време. И той трагично се появи.

Какво е общото сред всички нашествия на Путин в Грузия, Крим и в този момент Украйна?

Бинго - Черно море!

А има ли след Украйна по-близък и " подобаващ " народ от българския, който да даде благородни претекстове за идващото " Освобождение "?

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР