Коментарът е от на автора във фейсбук.За съжаление, и тази

...
Коментарът е от на автора във фейсбук.За съжаление, и тази
Коментари Харесай

Предаване на птичия грип сред бозайници засилва риска от нова пандемия

Коментарът е от на създателя във фейсбук.

За страдание, и тази седмица носи нови неприятни развития по тематиката за прескачане на високопатогенния птичи грип в бозайници.

След като преди две седмици се откри разпространяване на вируса във испанска плантация за норки, предходната седмица Перу рапортуваха за над 585 мъртви тюлена, жертва на птичия грип.

Както обясних в, за разлика от " класическия " човешки грип, птичият грип H5N1, когато болести хора, е една от най смъртноносните инфекции, познати на медицината, с потенциала да убива всеки втори заразѐн!

Като значим подтекст, от повече от година е налице панзооза (животинска, в тази ситуация птича пандемия) с този вид на птичия грип донесъл към този момент гибелта на милиони птици в Европа и Америка, както диви, по този начин и домашни. Също по този начин не са малко случаите на обособени прескачания на инфекцията от птици към бозайници, постоянно резултат от опортюнистична консумация на трупове на птици от дребни и по-едри хищници, като лисици, чакали, и причие. Но преди случая с норките до в този момент нямаше докладвано предаване на вируса сред бозайници - еинаги всеки един случай при бозайници, в това число и хора в предишното е бил в следствие от контакт със заразни птици.

И тук основният въпрос е дали тези над 500 мъртви тюлена са резултат от предаване на птичи грип от тюлен на тюлен , или са обособени случаи на предаване от водоплаващи и морски птици, с които тюлените споделят хабитат.

От една страна големият брой мъртви тюлени по-скоро приказва за първото. От друга, новината рапортува за тези случаи " през послените седмици " и от информацията не може да се заключи дали всички тези тюлени са от една колония (по-скоро малко вероятно).

Но в случай че вирусът на птичия грип се е предавал сред тюлени, както наподобява по-вероятно все още, това е вторият за последните три седмици случай за трансмисия на вируса сред бозайници.

Въпреки че все още непосредствения риск за хора се смята за невисок, предвид на вискоата патогенност на H5N1, случаите на епизоотично предаване сред бозайници се наблюдават от близко и с огромна доза угриженост от епидемиолозите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР