Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Нападателят на Салман Рушди получава земя „в знак на признателност”

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Шейх Мохамед Исмаил Зарай, секретар на Народната мрежа за осъществяването на фетвата на имам Хомейни

разгласи дарението от 1000 квадратни метра плодородна земя,

принадлежаща на неговия татко, шейх Хюсеин Зарай, на американския юноша Хади Матар. Последният атакува писателя Салман Рушди, създател на „ Сатанинските строфи “, произведение оповестено през 1988 година.

Вчера в изказване за иранските медии, представено от осведомителна организация Фарс, Зарай похвали родения в Съединени американски щати Матар, чиито родители са преселници от Ливан в Съединени американски щати.



Шейхът слага акцент върху обстоятелството, че „ младежът е имал смелостта да откликне на апела на починалия имам /аятолах Хомейни-бел.авт./ и да пролее кръвта на вероотстъпника Салман Рушди “. Шейх Зарай продължава: „ Изваждането на окото на Рушди, което се счита за мъртво и парализата на едната му ръка, е акт, който донесе наслада и благополучие в сърцата на мюсюлманите по целия свят. Останалата част от земята /очевидно неговият починал татко е определил по-голямо дарение-бел.авт./ ще бъде предоставена на всеки, който пролее кръвта на този знак на корупцията, изпращайки го в пъкъла. “ „ Гражданският деятел “ Мохамед Зарай приключва: „ Тази историческа фетва би трябвало да бъде изпълнена при всевъзможни условия и всички сили би трябвало да бъдат мобилизирани. “

На 12 август 2022 година 24-годишният Хади Матар атакува с нож 75-годишния индиец Салман Рушди,

роден в Обединеното кралство, по време на среща с читатели в Шатокуа, щата Ню Йорк, Съединени американски щати. Матар отхвърля обвиняванията за опит за ликвидиране, които на идващия ден му бяха отправени от американското правораздаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР