Коментар на . Той е известен български поет, носител на

...
Коментар на . Той е известен български поет, носител на
Коментари Харесай

Поетът Николай Милчев: ГИПСОВ БЮСТ НА СМИРНЕНСКИ Е НАМЕРЕН НА БОКЛУКА

Коментар на. Той е прочут български стихотворец, притежател на доста награди и оценки. Коментарът на поета е във връзка на обезпокоителен репортаж на Нова тв, показващ изхвърлен до кофи за боклук в столицата гипсов бюст на гениалния стихотворец Христо Смирненски, който бе излъчен през вчерашния ден.



"На 13 януари 2022 година, е открит, пренебрегнат на боклука, до кофите за боклук в центъра на София, очукан и развален, гипсов бюст на Христо Смирненски. Твърди се, че по този гипсов бюст макет най-вероятно е отлят барелефът на поета, който се намира на площад „ Журналист “.
Ако България има няколко – двама-трима гениални поети, Смирненски е един от тях. То не беше стесняване в ъгъла и орязване от стратегиите в училище; то не беше занемарение и запустение на къщата музей; то не беше занемаряване по идеологически и комплексарски съображения – то не беше знамение.

Край нямат подигравките с това гениално момче, с този идеален инструмент за лирика.

„ Зимни вечери “, „ Юноша “, „ Старият музикант “, „ Цветарка “, „ Червените ексадрони “ и „ Приказка за стълбата “ са шедьоври, които светят, разплакват и тревожат. Няма по какъв начин да ги скриеш. Даже да захвърлиш бюста – не става.
Особено „ Приказка за стълбата “ – тази „ Приказка за стълбата “ вади очите и разголва цялата същина на властниците от всички времена. Това не се прости. От Стълбата е най-лесно да захвърлиш бюста на Смирненски.
Питам се единствено – какъв човек може да го направи и какво общество може да го понесе. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР